Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Dieta Montigniaca

    W diecie tej zasadnicze znaczenie ma indeks glikemiczny (IG) pokarmów' (tab. 17.3). Według WHO/FAO jest on definiowany jako pole pod krzywą glikc-mii - krzywq wzrostu stężenia glukozy we krwi. w ciągu 2 godzin po spożyciu posiłku (produktu testowego zawierającego 50 g węglowodanów), w porównaniu z efektem...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 320

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania

    Słowo polityka wywodzące się z języka greckiego, od poliiikę. określa m.in. działalność władz państwowych obejmującą zarówno sprawy wewnętrzne, jak i zagraniczne państwa. W rozumieniu potocznym to zręczne, układne działanie w celu osiągnięcia określonych zamierzeń. Odpowiednio do dziedziny...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 036

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PROBLEMY ŻYWIENIOWE KOBIET W WIEKU ROZRODCZYM

    Kobiety w wieku rozrodczym (15-44 lat) powtarzają większość błędów żywieniowych ukształtowanych w okresie dzieciństwa i młodości (tab. 14.1 i 14.2). Wiele z nich. z powodu dbałości o zachowanie szczupłej sylwetki ciała, wprowadza ograniczenia ilościowe spożycia, co przy nieodpowiedniej strukturze i...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 116

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia

    Głód i pragnienie są fizjologicznymi sygnałami zapotrzebowania organizmu na żywność i płyny, podczas gdy apetyt związany jest głównie z przyjemnościowymi aspektami wyboru pokarmu i jego spożywania. Pożywienie może też być dla człowieka środkiem do kompensacji dyskomfortu, braku satysfakcji lub...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 860

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PROBLEMY ŻYWIENIOWE OSÓB W STARSZYM WIEKU

    Sposób odżywiania i możliwości zaspokajania potrzeb pokarmowych przez osoby starsze są w decydującym stopniu limitowane przez ich stan zdrowia. Ponad 80% polskich seniorów chomje na choroby przewlekłe, w tym powodujące zaburzenia psychiczne, a liczba chorób u jednej osoby i osób chorych przewlekle wzrasta z...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /6 575

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zachowania żywieniowe jako proces uczenia się

    Afektywne skojarzenia mogą dotyczyć nie tylko konkretnego produktu, ale procesu jedzenia w ogóle. Z karmieniem człowieka od jego urodzenia skojarzony jest kontakt z drugą osobą, więc nic dziwnego, że jedzenie jest często źródłem poczucia bezpieczeństwa i przyjemności. Jedzenie stanowi więc regulator...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /5 184

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PROBLEMY ŻYWIENIOWE OSÓB 0 NISKIM STATUSIE SPOŁECZNO-EKONOMICZNYM

    Analizy przyczyn gorszego zdrowia i obciążenia chorobami wskazują, że nierówności w zdrowiu mogą mieć również podłoże społeczne i ekonomiczne. Dotycz) to zarówno mieszkańców całego świata i odpowiada za różnice pomiędzy regionami i krajami, jak i mieszkańców poszczególnych krajów, wyrażajac się w...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /6 518

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zachowania żywieniowe jako wynik wpływu społecznego

    Ludzie zmieniają swoje zachowania żywieniowe pod wpływem różnych czynników, w sposób bezpośredni, czyli bez uprzedniej zmiany proccsówr wewnętrznych, lub pośredni, czyli pod wpływem wcześniejszej zmiany uczuć, przekonań lub postaw. Zachowania świadome oddziałują zwrotnic na stany wewnętrzne...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 560

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Informacyjny I normatywny wptyw społeczny a zmiana zachowania

    Zmiana zachowania i podporządkowanie sic oczekiwaniom innych osób może wynikać z faktu potraktowania zachowania innych w kategorii użytecznej informacji. co ujawnia istotę informacyjnego wpływu społecznego. W tym przypadku dostosowanie się wynika z przekonania, że inni bardziej poprawnie interpretują...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 905

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY

    Zadaniem tej części podręcznika |est przedstawienie środków służących racjonalizacji żywienia społeczeństwa, co w konsekwencji ma prowadzić do jego lepszego stanu zdrowa. Poprawa sposobu żywienia ludności wymaga bowiem podjęcia wielu działań na róznycn szczeblach, zarówno na poziomie krajowym, jak i...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 709

    praca w formacie txt

Do góry