Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Substancja dodatkowa

    Substancja dodatkowa (dodatek do żywności) — jest to substancja obca, w sposób zamierzony dodawana do środka spożywczego lub używki albo stosowana przy ich produkcji w celu: nadania określonego zapachu, barwy, konsystencji lub poprawienia innych cech organoleptycznych, wzbogacenia wartości odżywczej...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /417

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ewolucja sposobu żywienia się Polaków

    W pierwszym okresie istnienia państwa polskiego (X-XI1I w.) sposób odżywiania się ludności był związany ze sposobem i rozwojem produkcji rolniczej oraz zasobami wód i lasów. Podstawowym źródłem pożywienia była dość prymitywna i sezonowa (ze względu na klimat) produkcja rolnicza, ograniczająca się do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 848

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    HISTORIA NAUKI O ŻYWIENIU

    Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych i hedonistycznych. Zdobywanie żywności, jej produkcja oraz konsumpcja były więc zawsze najważniejszym zajęciem i zadaniem...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /7 818

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gospodarka planowana centralnie

    Gospodarka planowana centralnie — prowadzona aż do końca lat osiemdziesiątych, zapewniająca tanią żywność dzięki dotowaniu zarówno sfery produkcji, jak i sfery konsumpcji — przyczyniła się do osiągnięcia znacznie wyższego poziomu wyżywienia niż wynikało to z tempa rozwoju gospodarczego kraju. W...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 779

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jędrzej Śniadecki

    Jędrzej Śniadecki (1768—1848), znakomity lekarz, fizjolog i chemik, według którego istota życia jest jedna w całej ożywionej przyrodzie, a u podstaw przejawów życia leży przemiana materii i energii. Już w 1808 roku uczony ten zalecał leczenie krzywicy promieniami słonecznymi. Naukowe dowody celowości...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /586

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Główne problemy żywieniowe Polski w końcu XX wieku

    Zmiany systemowe po roku 1989 miały i mają obecnie nie tylko duży wpływ na funkcjonowanie gospodarki żywnościowej i występowanie chorób dietozależnych, ale są także główną przyczyną niedoborów pokarmowych wśród ludności o bardzo niskich dochodach (strefa ubóstwa). Coraz większe znaczenie dla sposobu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 997

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Marceli Nencki

    Marceli Nencki (1847-1901), polski lekarz i biochemik, który bada! mechanizmy powstawania mocznika w organizmie oraz barwniki krwi. Uczony ten współpracował z Pawłowem nad składem chemicznym soków trawiennych. Byl założycielem Instytutu Biochemii w Bernie; jego nazwisko nosi dziś Instytut Biologii...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /360

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sposób żywienia

    Sposób żywienia — jest to zdeterminowany kulturowo zespół zwyczajów dotyczących wyboru produktów żywnościowych, sposobu ich przygotowania do spożycia i rozdziału na poszczególne posiłki. Określa on ile, czego, jak częstc i w jakiej postaci c.łowiek lub grupa ludności spożywa w ciągu dnia, tygodnia lub...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /373

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Organizacje międzynarodowe zajmujące sfę problemami wyżywienia ludzi

    Wyżywienie było zawsze najważniejszym problemem społecznym i politycznym, stanowiącym niezbędny warunek nie tylko istnienia ludzkości i jej bezpieczeństwa żywnościowego, ale także jej dalszego rozwoju, zdrowia oraz zadowolenia, określanych łącznie mianem tzw. dobrostanu żywieniowego (nutrition...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /8 451

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Aleksander Szczygieł

    Aleksander Szczygieł (1906-1983) był twórcą akademickiego podręcznika z zakresu fizjologii żywienia, organizatorem i wieloletnim dyrektorem Instytutu Żywności i Żywienia, wiodącej placówki badawczej nie tylko w Polsce, ale i w Europie Wschodniej, która powstała w 1963 roku przy wsparciu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /328

    praca w formacie txt

Do góry