Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Rola i przemiany białek w organiźmie

    Białka stanowią zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu czynnych biologicznie związków, jak enzymy i hormony (tab. 4.3.2). W tej postaci białka regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając jego prawidłowy stan oraz przystosowanie się do zmian...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 506

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Cynk

    Niezbędność cynku dla człowieka potwierdzono dopiero w 1957 roku. Mięśnie szkieletowe i kości zawierają prawie 90% całej puli cynku zawartej w organizmie. Niewielka ilość tego pierwiastka znajdująca się w osoczu (<0,1%) stanowi pulę łatwo dostępną d;a metabolizmu. Absorpcja cynku z diety waha się...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 822

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Źródła białka w żywieniu

    Do dobrych źródeł białka należą jaja, mleko i jego przetwory, sery twarogowe i żółte oraz mięso zwierząt hodowlanych, drobiu i ryb. Mleko i jaja sama natura przeznaczyła do zapewnienia wzrostu i rozwoju młodych organizmów. Te produkty są szczególnie zalecane w żywieniu niemowląt, dzieci oraz ludzi w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 794

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Źródła tłuszczów w żywieniu

    Prawie połowę spożywanego tłuszczu stanowią wyodrębnione tłuszcze jadalne, które mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Tłuszcze roślinne otrzymuje się z nasion lub owoców roślin oleistych, a tłuszcze zwierzęce pozyskuje z tkanek lub mleka zwierząt lądowych oraz z tkanek zwierząt...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 387

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Anabolizm białek

    Anabolizm białek powinien być rozważany jednocześnie na dwóch płaszczyznach, które wzajemnie się przenikają, zachowując przy tym swoją tożsamość. Jedna z nich dotyczy problematyki bilansu azotu — podstawowego składnika białek w organizmie. Bilans ten stanowi różnicę między ilością azotu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 073

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Adaptacja do przeżywienia

    W warunkach dodatniego bilansu energetycznego reakcja ustroju jest w znacznej mierze przeciwieństwem zmian obserwowanych podczas niedożywienia. Jeśli energia zawarta w pożywieniu okresowo przekraczać będzie np. o 500 kcal (2092 kJ) dobowe wydatki energetyczne, nie oznacza to, że cały jej nadmiar zostanie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 963

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Synteza aminokwasów

    Wśród aminokwasów są takie, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka (leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, treonina, fenyłoałanina, metionina i tryptofan) i muszą być dostarczane systematycznie z pożywieniem, oraz takie, które organizm może wytwarzać (glicyna, alanina, seryna, kwas glutaminowy...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 317

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skrobia

    Skrobia - najczęściej spożywany polisacharyd jest polimerem glukozy, zawierającym dwa składniki strukturalne — amyłozę i amylopektynę. !Ma budowę ziarnistą, charakterystyczną dla danej rośliny. W stanie surowym jest trudno strawna; jej podatność na działanie enzymów trawiennych zwiększa się w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /421

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Podstawowa przemiana materii

    Podstawowa przemiana materii — PPM, zwana inaczej metabolizmem podstawowym (Basal Metabolic Rate — BMR), jest definiowana jako najniższy poziom przemian energetycznych, warunkujący dostarczenie energii niezbędnej do zachowania podstawowych funkcji życiowych w optymalnych warunkach bytowych.

    Podstawowe funkcje...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 778

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Oligosacharydy

    Oligosacharydy zawierają 2-10 cukrów prostych i w większości powstają w wyniku częściowego rozpadu polisacharydów. Dwucukry (disacharydy) są związkami składającymi się z dwóch cukrów prostych, połączonych wiązaniem glikozydowym. Najbardziej istotne w żywieniu ludzi spośród dwucukrów są laktoza —...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /987

    praca w formacie txt

Do góry