Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Miedź

    Absorpcja miedzi z przeciętnej diety kształtuje się na poziomie 50%, przy czym pierwiastek ten wchłaniany jest głównie w dwunastnicy, a także w żołądku i jelicie grubym. Zwiększona podaż żelaza lub cynku obniża wchłanianie miedzi, ponieważ pierwiastki te współzawodniczą ze sobą o miejsca...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 569

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Spożycie białka a zdrowie

    Ze względu na znaczenie białek dla funkcjonowania ustroju człowieka prawidłowe spożycie tego składnika ma istotne znaczenie dla zdrowia. Niedostateczny dowóz białek pokarmowych wywołuje niedożywienie białkowe, natomiast nadmierne spożycie tego składnika, zwłaszcza z produktów zwierzęcych, może...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 725

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Znaczenie cholesterolu

    Cholesterol jest składnikiem strukturalnym wszystkich blon .komórkowych i śródkomórkowych, w tkance nerwowej wchodzi w skład otoczki mielinowej, jest również istotnym składnikiem lipoprotein osocza. Jest on ponadto prekursorem wielu składników sterydowych, kwasów żółciowych, hormonów sterydowych kory...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 586

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wapń i fosfor

    Ponad 99% wapnia i około 85% fosforu w organizmie dorosłego człowieka jest zdeponowane w kościach, głównie w postaci hydroksyapatytu. Wapń jest kationem pozakomórkowym, natomiast fosfor stanowi główny anion śródlcomórkowy.

    Wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego odbywa się przede wszystkim w jelicie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /9 244

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Znaczenie kwasów tłuszczowych jednonierasyconych

    W ciągu ostatnich lat nagromadzono wiele dowodów wskazujących na to, że kwasy jednonienasycone mogą pełnić rolę ochronną w profilaktyce miażdżycy jako składnik diety zastępujący tłuszcze z dużą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych. Stwierdzono, że wskaźnik zachorowalności na chorobę...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 100

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Magnez

    Magnez wchłaniany jest w jelicie cienkim częściowo w wyniku ułatwionej dyfuzji, częściowo na zasadzie transportu biernego. Przeciętne wykorzystanie tego pierwiastka z diety wynosi 30-40%. Witamina D odgrywa znacznie mniejszą rolę we wchłanianiu magnezu niż ma to miejsce w przypadku wapnia. Absorpcja...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 490

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Znaczenie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych

    Na niedobory NNICT szczególnie wrażliwe są młode organizmy, dlatego u dzieci przy niedostatecznej podaży tych kwasów z pokarmem szybciej ujawniają się objawy ich niedoboru, aniżeli u osób dorosłych. Do niedoborów NNKT łatwiej też dochodzi u ludzi chorych; zabiegi operacyjne, oparzenia, zakażenia ropne...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 357

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sód, chlor, potas

    Pierwiastki te, wchłaniane prawie całkowicie w jelicie cienkim, występują w organizmie głównie w formie jonowej, przy czym większość ich zasobów jest łatwo wymienialna. Sód — to główny kation, a chlor — główny anion przestrzeni pozakomórkowych. Natomiast potas prawie w 90% znajduje się wewnątrz...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /8 560

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Znaczenie kwasów tłuszczowych w konfiguracji trans

    Stosowany podczas produkcji margaryn proces utwardzania ciekłych olejów roślinnych, polegający na uwodornianiu wiązań nienasyconych, prowadzi do powstawania kwasów nasyconych oraz nienasyconych kwasów o konfiguracjitrans. Wiąże się to z utratą swoistej aktywności biologicznej przez te kwasy tłuszczowe...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 159

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Siarka

    Siarka stanowi około 0,25% organizmu dorosłego człowieka i występuje w nim przede wszystkim w połączeniach organicznych. Spełnia ona rolę strukturalną, wchodząc w slclad aminokwasów siarkowych (metioniny i cysteiny) i stabilizując cząsteczki białek przez tworzenie wiązań sulfhydrylowych. Metionina...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 440

    praca w formacie txt

Do góry