-
Ocena brak
Bilans wody w organizmie
Zawartość wody w organizmie dorosłego człowieka powinna być utrzymywana na stałym poziomie, co oznacza, że bilans wody powinien być zerowy. Tylko w okresie wzrostu i w czasie ciąży dodatni bilans wody jest zjawiskiem fizjologicznym.
Źródłem wody dla organizmu (tab. 4.4.6) są przede wszystkim napoje...
-
Ocena brak
Skutki niedoboru wody w organiźmie
Dla zachowania homeostazy ustrojowej ważny jest nie tylko bilans, ale także utrzymanie fizjologicznych wielkości przestrzeni 'wodnych oraz ciśnienia osmotycznego w tych przestrzeniach. Istotną rolę w utrzymaniu objętości osocza odgrywa jon sodowy, a objętości komórek —jon potasowy, natomiast w...
-
Ocena brak
Jod
Prawie 80% całkowitej zawartości jodu w organizmie znajduje się w tarczycy. Pierwiastek ten, który z pożywienia szybko i prawie całkowicie wchłaniany jest w jelitach, może być także absorbowany z powietrza przez błony śluzowe układu oddechowego i przez skórę.
Jod jest niezbędny do produkcji hormonów...
-
Ocena brak
Zapotrzebowanie na wodę
Indywidualne zapotrzebowanie na wodę może różnić się dość znacznie w zależności od: wieku, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia i wilgotności powietrza. Zapotrzebowanie na wodę wyznaczane jest przez konieczność pokrycia strat obligatoryjnych i rozcieńczenia produktów metabolizmu wydalanych...
-
Ocena brak
Selen
W produktach spożywczych selen występuje jako sełenoaminokwasy, natomiast w lonnie nieorganicznej stosowany jest w dietach eksperymentalnych i jako suplement. Biodostępność specyficzna selenu z różnych związków mierzona aktywnością peroksydazy glutationowej jest podobna i dość wysoka (50-80%)...
-
Ocena brak
Równowaga kwasowo-zasadowa
Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju. I tak, w procesach utleniania węglowodanów, tłuszczów i białek powstaje kwas węglowy, który w większości jest wydalany w postaci dwutlenku węgla przez płuca; w wyniku oksydacji...
-
Ocena brak
Chrom
Na podstawie danych o skuteczności leczenia objawów niedoboru u osób żywionych pozajelitowo i badań na zwierzętach stwierdzono, że chrom jest niezbędnym mikroelementem. Jego rola fizjologiczna nie jest jeszcze wyjaśniona, wiadomo jedynie, że trójwartościowy jon chromu wchodzi w skład czynnika tolerancji...
-
Ocena brak
Witaminy
Witaminy — to związki organiczne, które nie są źródłem energii ani strukturalnymi składnikami tkanek, są jednak niezbędne do zachowania zdrowia oraz normalnego przebiegu procesów metabolicznych.
Źródłem witamin są produkty żywnościowe i preparaty farmaceutyczne (jedno- lub wieloskładnikowe). Niektóre...
-
Ocena brak
Mangan
Badania izotopowe wykazały, że u łudzi dorosłych absorpcja manganu ma miejsce w jelicie cienkim i jest stosunkowo niewielka (2-15%), przy czym niekorzystnie wpływa na nią obecność większych ilości wapnia, fosforu, żelaza, fitynianów i błonnika. Mangan transportowany jest w osoczu przez transferynę...
-
Ocena brak
Fluor
Biochemiczne podstawy działania fluoru w organizmie człowieka nie są znane, ale fakt iż zapobiega on powstawaniu próchnicy przesądził o uznaniu niezbędności tego pierwiastka w żywieniu człowieka.
Ponad 96% fluoru zawartego w organizmie jest zlokalizowane w kościach i zębach w postaci fluoroapatytu...