Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Mleko i produkty mleczne

    Mleko — wydzielane przez gruczoły mleczne samic udomowionych ssaków (krów, owiec, kóz, klaczy, oślic, wielbłądzic, bawolic, reniferów) — odgrywa ważną rolę w żywieniu ludzi na całym świecie, z tym że w różnych jego rejonach dominuje mleko innych gatunków zwierząt. W Polsce i Europie jest to mleko...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 226

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mięso i przetwory mięsne

    Do lej grupy produktów należą wszystkie jadalne części tusz zwierząt rzeźnych, drobiu i dziczyzny, a także wędliny mięsne i podrobowe oraz konserwy mięsne.

    Mięso stanowi pożywienie człowieka od najdawniejszych czasów. Początkowo uzyskiwał je wyłącznie polując na zwierzęta dziko żyjące...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /7 221

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina A

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Termin ten odnosi się do wszystkich pochodnych /J-jononu, wykazujących aktywność biologiczną i podobnych strukturalnie do aIl-/ra/;.s'-retinolu (związku, który wszystkie wiązania podwójne w bocznym...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /10 628

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ryby, przetwory rybne i „owoce morza”

    Do tej grupy zalicza się ryby słodkowodne, ryby morskie, mięczaki, skorupiaki i konserwy rybne. Z bogactwa ryb spożywanych przez ludzi w różnych rejonach świata jedne pozyskiwane są z ich naturalnych środowisk, z użyćiem różnych technik połowowych, inne — są specjalnie hodowane w sztucznych zbiornikach...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 179

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina D

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Termin witamina D obejmuje trzy steroidy wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyfcrolu: cho-lekalcyferol, ergokalcyferol oraz 25-hydroksycholekalcyferol, zgodnie z nomenklaturą przedstawioną na rycinie 4.5.13.

    Witamina D, odkryta przez Mc Colluma i wsp. w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /6 931

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tłuszcze Jadalne

    Tłuszcze jadalne samodzielnie nie stanowią pożywienia, lecz są w różny sposób wykorzystywane do przygotowywania posiłków. Zależnie od pochodzenia tłuszcze jadalne dzieli się na oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce, margaryny stołowe oraz tłuszcze kuchenne.

    Oleje roślinne są uzyskiwane metodą...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 015

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina E

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Witamina E została odkryta przez Evansa i Bishop w 1923 roku, a jej nazwa pochodzi od greckich słów tolcos — rodzenie, phero — niosą i obejmuje wszystkie pochodne tokolu, wykazujące aktywność biologiczną /J-tokoferolu. Jest to grupa związków zawierająca 4...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /6 474

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ziemniaki

    Ziemniak (Solammt ttiberoswn) jest jednoroczną rośliną z rodziny psiankowatych, uprawianą dla jadalnych bulw tworzących się na końcach podziemnych pędów. Na świecie w uprawie znajduje się około stu różnych odmian ziemniaków: od wczesnych — sprzedawanych do bezpośredniego spożycia jako nowalijki (tzw...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 365

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina K

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Terminem witamina K określa się pochodne chinonowe, wykazujące aktywość przeciwkrwotocz-ną, podobną do 2-metylo-l,4-naftochinonu. Są to: filochinon (witamina K,), menachinon (witamina IC2) oraz menadion (syntetyczna witamina K3) (ryc. 4.5.15). Odkrycie witaminy...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 738

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina B5 (kwas pantotenowy)

    Występowanie w żywności. Kwas pantotenowy jest bardzo szeroko rozpowszechniony w produktach .spożywczych. Występuje we wszystkich tkankach zwierzęcych i roślinnych. Szczególnie bogate są w tę witaminę wyciągi z drożdży, mięso, zielone warzywa liściaste (tab. 4.5.17). Mniejsze ilości znajdują się w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 798

    praca w formacie txt

Do góry