Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne

    Zjawiska omówione w tym miejscu stanowią zakres zainteresowań ekogenelyki. Pytanie o wpływ czynników zewnętrznych (środowiskowych) na aparat genetyczny człowieka w tym konkretnym przypadku brzmi: w jakim stopniu produkty żywnościowe mogą wpływać na informację genetyczną i jakie są tego skutki. Zatem...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 774

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Saponiny

    Saponiny występują w wielu roślinach jadalnych, jak: szpinak, buralci, szparagi czy soja. Związki te chociaż trudno wchłaniają się z przewodu pokarmowego, przy częstym spożywaniu mogą przechodzić do krwiobiegu, gdzie powodują uszkodzenia i hemolizę czerwonych krwinek. Zdarzać się mogą także...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /623

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaje norm żywieniowych

    Rodzaje norm żywieniowych i ich wzajemne relacje przedstawiono na rycinie 6.2.1 odnosząc je do indywidualnego zróżnicowania zapotrzebowania na energię lub składniki odżywcze w grupie ludności.

    W normach polskich z roku i 970, 1987 i 1995 użyto termin zalecane spożycie, rozumiany jako spożycie składników...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 389

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jodowanie soli

    Wzbogacanie soli kuchennej w jod jest z dobrymi efektami praktykowane w wielu krajach, głównie Europy i Ameryki Północnej, podczas gdy w Australii w jod raczej wzbogaca się pieczywo, a w Ameryce Południowej —: masło. Jodowanie soli po raz pierwszy wprowadzono w Szwajcarii w 1922 roku, gdzie stopniowo...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /969

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Przeciwutleniacze

    Przeciwutleniacze stanowią drugą grupę substancji przedłużających trwałość żywności, jednak o innym mechanizmie działania niż to ma miejsce w przypadku środków konserwujących. Do przeciwutleniaczy należą substancje, które hamują szybkość reakcji utleniania, dzięki czemu zapobiegają...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 522

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wzbogacanie mąki

    Powszechność niedoborów wapnia w Europie i Ameryce Północnej zdecydowała, że już w okresie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, Francji i USA rozpoczęto fortyfikowanie mąki węglanem wapnia. W tym pierwszym kraju obowiązuje ono do dziś, z tym że dodatek do mąki 235-390 mg CaC03/100 g wnosi do diety...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /719

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Owoce

    Owoce, będące anatomiczną częścią roślin powstającą w wyniku zapłodnienia kwiatu, składają się ze: skórki, miąższu i nasion. Wyróżnia się następujące grupy owoców: owoce pestkowe (wiśnia, czereśnia, śliwa, morela, brzoskwinia, nektarynka), owoce ziarnkowe (jabłko, gruszka), owoce jagodowe...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 085

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Substancje wzbogacające

    Wzbogacanie artykułów żywnościowych w deficytowe składniki, rozumiane jako celowe dodawanie substancji obcych, jest ściśle związane nie tylko z aktualnym sposobem odżywiania się ludności, ale również z wadami żywieniowymi na tle stanów chorobowych i niedoborów witamin lub innych składników odżywczych...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 807

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wzbogacanie margaryny

    Margaryny stołowe, produkowane na bazie olejów roślinnych, są jednym z najpowszechniej fortyfikowanych artykułów spożywczych. W Polsce niemal od początku podjęcia produkcji wzbogaca się je w witaminy A i D, a od niedawna także w witaminę E. Najczęściej stosowane są w tym celu: pal-mitynian retinylu w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 563

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Cukier i wyroby cukiernicze

    Grupę tę, obok cukru, który może być w formie kryształów, pudru lub w kostkach, tworzą produkty spożywcze produkowane na bazie cukru. Do wyrobów cukierniczych zalicza się: cukierki (karmelki twarde i nadziewane, drażetki i pomadlci), wyroby żelowe (marmoladki, galaretki, lokum) i owoce kandyzowane, wyroby...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 436

    praca w formacie txt

Do góry