Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Dokaszanie niedojadów

    Dokaszanie niedojadów — koszeniepozostawionej przez zwierzęta nic dojedzonejr0"inności. na pastwisku; zaniedbanie dokaszapastwiskpo przepasieniu prowadzi do ichP°S0nzenia.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bobert Dodano /28.02.2013 Znaków /190

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dłutowanie

    D Ł U T O W A N IE — wzruszanie ro li w międzyrzędziachna głębokość 20— 25 cm (a więc nawiększą niż przy opielaniu gęsiostópkami). Stosowanekiedyś głębokie dłutowanie burakówcukrowych zostało zaniechane, gdyż zbyt przesuszałorolę i uszkadzało korzenie.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bobert Dodano /28.02.2013 Znaków /299

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dłużynka dwukropkowa

    Dłużynka dwukropkowa chrząszcz z rodzinykózkowatych ( Ceram bycidae)\ chrząszczedługości 16—20 mm o przedpleczu i odnóżachpomarańczowożółtych, pokrywach czarnych, szaroowłosionych żerują od czerwca do sierpniaogryzając cienką korę i łyko na młodych pędachwielu gatunków wierzb; samica składa jaja...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bobert Dodano /28.02.2013 Znaków /726

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dojrzałość owoców

    Dojrzałość owoców — stopień rozwojuowoców, kiedy osiągają one stan, w którym nadająsię do zbioru, przerobu lub spożycia. D o j r z a-I o ścią z b io rc z ą nazywa się ten stopieńrozwoju owoców, kiedy należy je zebrać, aby mogłyosiągnąć wszystkie zalety smakowe odmiany,a jednocześnie najlepiej...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bobert Dodano /28.02.2013 Znaków /679

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    DEZAMINACJA

    DEZAMINACJA — rozkład-♦aminokwasów na—►amoniak i odpowiednie kwasy. Przy rozkładziew organizmie amoniak zostaje prawie natychmiast w całości zamieniony w wątrobie na-♦mocznik,natomiast pozostałe kwasy ulegają dalszymprzekształceniom, biorąc udział w przemianietłuszczu lub węglowodanów. Dezam inacji...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bobert Dodano /28.02.2013 Znaków /476

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    DEGUSTACJA

    DEGUSTACJA — określenie jakości produktówspożywczych za pomocą narządów zmysłów(wzroku, węchu, smaku i dotyku); polega naokreślaniu cech zewnętrznych produktu, tj.barwy, kształtu, wielkości cząstek produktu orazzapachu, konsystencji, smaku itp.; degustacjanazyw ana bywa organoleptycznym...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bobert Dodano /28.02.2013 Znaków /402

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    DEKANTACJA

    DEKANTACJA — ostrożne zlanie klarownegopłynu znad osadu; dekantację stosuje się szerokow przemyśle owocowym i w iniarskim jako prostysposób oddzielania soków i win od osadów,wydzielających się w znacznych ilościach zwłaszczapo okresie ferm entacji -♦moszczów' lubdłuższym okresie przechowywania mętnych...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bobert Dodano /28.02.2013 Znaków /368

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    DEKSTRYNIARNIA

    DEKSTRYNIARNIA — zakład przetwarzającykrochm al na dekstryny. Otrzymywanie dekstrynmoże się odbywać metodą suchą lub mokrą.M etoda sucha, obecnie powszechnie stosowana,składa się z następujących czynności: a) przyprodukcji dekstryny białej: zakwaszanie krochmalu,suszenie aż do stanu wilgotności 2—...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bobert Dodano /28.02.2013 Znaków /1 349

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Detonacja

    Detonacja — nadmiernie szybkie, nieprawidłowespalanie się paliwa (eksplozja) w cylindrzesilnika; powstaje wskutek niewłaściwego -♦samozapłonupaliwa %v silniku spalinowym; przyczynąsamozapłonu może być za wysoka temperaturaw cylindrze (->nagar) lub niewłaściwe paliwo;detonacja przejawia się metalicznym...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bobert Dodano /28.02.2013 Znaków /508

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    DEUTERIUM

    DEUTERIUM , — ciężki izotopwodoru o masie atomowej 2, mający w jądrze jedenproton i jeden neutron, podczas gdy powszechniewystępujący izotop wodoru ma w jądrzetylko proton. Wodę, w której wodór jest wyłącznieciężkim izotopem, nazywamy ciężką wodą.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bobert Dodano /28.02.2013 Znaków /283

    praca w formacie txt

Do góry