Dietetyka /265 prac/

  • Ocena brak

    OGÓLNA OCENA RACJONALNOŚCI ODCHUDZAJĄCYCH DIET ALTERNATYWNYCH

    Rozwijająca się w większości rejonów świata epidemia otyłości stworzyła silne zapotrzebowanie społeczne na ..cudowne" diety odchudzające oraz alternatywne sposoby odżywiania się. Jak już wspomniano, w ostatnim czasie upowszechnianych jest nawet do kilkudziesięciu różnego typu diet. częstokroć...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /2 583

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa

    Jednym z uznanych sposobów optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa jest dostępność na rynku żywności wzbogaconej w witaminy i,łub składniki mineralne. która pozwala na uzupełnienie diety w składniki spożywane ze zwyczajową dietą w ilościach niższych niż zalecane.

    Wzbogacanie żywności jest...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /5 053

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WZBOGACANIE DOBROWOLNE

    Dodawanie witamin i składników mineralnych do środków spożywczych jest powszechną praktyką przemysłową związaną z rywalizacją na rynku żywnościowym oraz chęcią wyróżnienia pewnych produktów spośród innych należących do tej samej grupy asortymentowej. Wzbogacanie dobrowolne stosują producenci...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 614

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta plaż południowych

    Dieta, której autorem jest dr Agaision, zakłada znaczne ograniczenie spożycia naturalnych i wysokoprzetworzonych produktów węglowodanowych o indeksie glikemicznym (IG) wyższym niż 50. przy wysokim spożyciu białka i tłuszczów nienasyconych. Wynika to z przeświadczenia, że szybko trawione i wchłaniane...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /2 411

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    RYNEK ŻYWNOŚCI WZBOGACANEJ

    Na polskim rynku znajduje się wiele produktów spożywczych ogólnego spożycia, do których dodawane są witaminy i składniki mineralne. Jak już wcześniej wspomniano, wszystkie margaryny, masło o obniżonej zawartości tłus/czu ora/, mieszaniny masła i oleju zawierają u nas obowiązkowo dodatek witamin A i D...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /844

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta Zone

    Dicta Zonc jest kolejną dietą wysokobialkową i ubogowęglowodanową. lecz w zasadzie z prawidłową podażą tłuszczu, przy czym nic jest tak restrykcyjna, jak inne diety wysokobiałkowc. Opiera się ona na założeniu, żc organizm człowieka osiąga maksimum swojej wydolności, gdy proporcja makroskładników...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 866

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ROLA WZBOGACANIA W POPRAWIE SYTUACJI ZDROWOTNEJ SPOŁECZEŃSTWA

    Znaczący wzrost spożycia folianów w niemal wszystkich badanych grupach populacji amerykańskiej uzyskano także po wprowadzeniu w 1998 r. obligatoryjnego wzbogacania kwasem foliowym produktów zbożowych w celu zapobiegania wadom cewy nerwowej u noworodków. Dzięki spożywaniu wzbogacanych produktów zbożowych...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /6 293

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta śródziemnomorska

    Dicta ta opiera się na modelu żywienia stosowanym przez mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Jej popularność wynika z danych epidemiologicznych, które już w latach 60. XX w. dowodziły, żc żywiący się tradycyjnie mieszkańcy tego regionu znacznie rzadziej chorują na tzw. choroby cywilizacyjne...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 364

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności

    SupIcmcntacja jest jedną z trzech głównych, obok zmiany sposobu żywienia i wzbogacania żywności, strategią racjonalizacji żywienia wykorzystywaną do zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych oraz do profilaktyki chorób cywilizacyjnych powstających na tle wadliwego żywienia. Suplementacja...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 277

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta według grup krwi

    Dieta ta przyjmuje założenie, że dobór produktów w dziennej racji pokarmowej powinien być zależny od jrupy krwi człowieka. Z tego względu dicta przewiduje cztery zestawy produktów, odpowiednio, dla osób z grupą krwi: 0, A. B. AB Jest to pewnego rodzaju próba zindywidualizowania sposobu odżywiania się...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 576

    praca w formacie txt

Do góry