Dietetyka /265 prac/

  • Ocena brak

    Zatrucia chemiczne

    Zanieczyszczenia chemiczne żywności mog;j być konsekwencją głównie skażenia środowiskowego - powietrza, woily i gleby, niewłaściwego stosowania nawożenia mineralnego oraz chemicznych śndków ochrony roślin.

    Najczęściej spotykane kontaininanty żywności to: metale szkodliwe dla zdrowia, azotany i...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /2 061

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SYTUACJA EPIDEMIOLOGICZNA W ZAKRESIE ZATRUĆ I ZAKAŻEŃ POKARMOWYCH

    Obecna sytuacja epidemiologiczna w kraju i na świecie wskazuje, że mimo tendencji malejących, zatrucia i zakażenia pokarmowe stanowią znaczący odsetek wszystkich zachorowań. Obserwacja wieloletnich trendów dowodzi, że wyraźnie wzrasta liczba zakażeń wirusowych, podczas gdy zakażenia bakteryjne oraz...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 804

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PRZEPISY DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI

    Podstawowym celem znakowan a żywności jest przekazanie konsumentowi obiektywnych informacji dotyczących jakości oferowanego produktu, jego wartości odżywczej, przeznaczenia i zastosowania. Na podstawie tych informacji konsument może uświadomić sobie, na ile oferowany mu produkt jest dla niego bezpieczny...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /7 152

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

    Przedstawiając problematykę żywienia w aspekcie zdrowia publicznego nie sposób pominąć bezpieczeństwa żywności występujących w tym zakresie zagrożeń i sposobów ich ograniczania.

    Rozpoczynające tę część podręcznika, omówienie zatruć i zakażeń pokarmowych jako problemu społecznego świadomie...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /2 874

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny

    Od wielu lat zatrucia i zakażenia pokarmowe oraz biegunki wirusowe, szczególnie u małych dzieci, stanowi.} poważny problem społeczny w wielu krajach. Jest to związane m.in. z narastaniem dystansu ekonomicznego pomiędzy biednymi i bogatymi, szerokim stosowaniem antybiotyków w hodowli zwierząt i przenoszeniem...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 782

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PROGRAMY SUPLEMENTACJI DLA ZWALCZANIA NIEDOBORÓW WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH NA ŚWIECIE

    Suplementacja diety niektórymi witaminami i składnikami mineralnymi odgrywa istotną rolę w zwalczaniu niedoborów tych składników odżywczych w krajach rozwijających się. Jeszcze w połowie ubiegłego wieku za główny problem żywieniowy wielu z tych krajów uważano niedożywienie białkowe, a następnie...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /5 127

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    INDYWIDUALNE STOSOWANIE SUPLEMENTÓW SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

    Indywidualne stosowanie suplementów diety jesl powszechne w społeczeństwach krajów rozwiniętych, choć profil suplcmcntacji. tj. stosowane składniki aktywne i dawki, znacznie się różnią. W dużej mierze zależy to od dostępności na rynku preparatów o określonym składzie, np. zawierających pojedyncze...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 772

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    STOSOWANIE SUPLEMENTÓW DIETY ZAWIERAJĄCYCH SUBSTANCJE AKTYWNE INNE NIŻ SKŁADNIKI ODŻYWCZE

    Suplementy o innym fizjologicznym działaniu można podzielić na grupy w zależności od wskazań ich zastosowania i składu. Można wśród nich wyróżnić preparaty wzmacniające układ odpornościowy organizmu, wspomagające odchudzanie, poprawiające funkcjonowanie układu moczowego, wspomagające utrzymanie...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 021

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZAGROŻENIA DLA ZDROWIA ZWIĄZANE ZE STOSOWANIEM SUPLEMENTÓW

    Suplcmentacja diety, mimo iż jest skutecznym sposobem zwalczania niedoborów składników odżywczych, wiąże się z pewnymi zagrożeniami, wynikającymi głównie z błędów popełnianych przy stosowaniu suplementów. Dłużej trwająca suplcmentacja. bez korekty sposobu odżyw iania, powoduje zmniejszenie spożycia...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /6 191

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SUPLEMENTY DIETY JAKO ŚRODKI SPOŻYWCZE

    Suplementy diety to środki spożywcze służące do uzupełniania diety składnikami odżywczymi, takimi jak witaminy, składniki mineralne, aminokwasy czy kwasy tłuszczowe. W skład suplementów mogą wchodzić także substancje wykazujące inny efekt fizjologiczny, które są uzyskiwane z roślin, ich części...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /9 754

    praca w formacie txt

Do góry