Dietetyka /265 prac/

  • Ocena brak

    Charakterystyka stanów zapalnych wymienia

    Mastitis, jak większość chorób, nie jest stanem jednorodnym i w każdym przypadku mogą charakteryzować go różne przyczyny i skutki występowania. Każdy z nich ujawniać się może też innymi zmianami fizjologicznymi wymienia, a także innym obrazem mikro- i makroskopowym mleka. Ważne j est więc dokładne...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /2 574

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Test Limulus

    Test Limulus określa zawartość endotoksyn (liposacharydów - LPS) w produktach spożywczych. Zewnętrzna warstwa ściany komórkowej bakterii gramuje-mnych zawiera liposacharydy, nazwane potocznie endotoksynami lub pyrogenem. Endotoksyny sątermostabilne i uwalniają się podczas lizy komórek bakterii. LPS jest...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 760

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Metoda DEFT

    Metoda DEFT („the direct epifluorescent filter techniąue”) została zaproponowana przez Pettiphera w 1980 roku. Nadaje się ona do badania mleka o liczebności poniżej 100 tys. komórek bakteryjnych w 1 cm3, ponieważ możliwe jest użycie do badania 2 cm' mleka i wydzielenie z niego bakterii za pomocą...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /904

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Metoda z wykorzystaniem aparatu Bactoscan

    Firma FOSS (Dania), opierając się na technice badania fluorescencyjnego, zaproponowała automatyczne liczenie bakterii za pomocą analizatora Bactoscan. Mleko podgrzewane zostaje do temperatury 40°C, następnie przez komorę miksującą jest podawane na wirówkę szybkoobrotową, gdzie następuje oddzielenie...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 043

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Yersinia enterocolitica

    Dżuma to infekcja człowieka powodowana przez niektóre szczepy Yersinia enterocolitica. Nie wszystkie szczepy tego mikroorganizmu powodują chorobę, a szczepy chorobotwórcze ograniczają się do kilku bioserotypów. Okres inkubacji wynosi od 1 do 4 dni, natomiast objawy ustępują po 2-3 dniach. Choroba zazwyczaj...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /5 388

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bakterie tworzące spory

    Większość produktów mleczarskich poddaje się obróbce termicznej, i stąd wszelkie mikroorganizmy, które mogą przetrwać pasteryzację są istotne. Najważniejsze typy drobnoustrojów powodujące psucie się produktów to te, które wytwarzają odporne na temperaturę spory, tzn. Bacillus i Clostridium spp. Mogą...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /2 101

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Składowanie i transport mleka

    Większość krajów UE uwzględnia temperaturę dostarczanego mleka przy jego ocenie. Zbyt wysoka temperatura dostarczanego mleka może być podstawą jego dyskwalifikacji i odmowy jego zakupu. Mleko w zlewni powinno być przechowywane w stanie schłodzonym, w temperaturze poniżej 5°C. Zbiorniki chłodzące oraz...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 536

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Drożdże i pleśnie

    Mleko surowe rzadko kiedy zawiera drożdże i pleśnie, jednakże grupy te są szeroko rozpowszechnione w środowisku, szczególnie w powietrzu, skąd przedostają się do mleka i jego produktów. Na ogół nie są one konkurencją dla bakterii, chyba że poziom cukru lub soli jest wysoki lub też produkt mleczarski...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 837

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Źródła zakażeń mleka

    Proces zakażenia mleka florą bakteryjną najczęściej zachodzi w kilku etapach:

    •    syntezy mleka w wymieniu,

    •    wewnątrzstrzykowe zakażenie mleka świeżego,

    •    nieprzestrzegania minimum sanitarnego w czasie technologii pozyskiwania mleka,

    •    złe postępowanie z mlekiem po udoju,

    •    złe...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 802

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Metoda Petrifilm™

    W Polskiej Normie PN-93/A-86036 „Mleko surowe do skupu. Badania mikrobiologiczne i cytologiczne” zawarta jest uproszczona metoda płytkowa oznaczania ogólnej liczby drobnoustrojów. Standardowa metoda ma ograniczone zastosowanie do badań mleka od większej liczby dostawców, zwłaszcza gdy mleko zawiera dużą...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 640

    praca w formacie txt

Do góry