Dietetyka /265 prac/

  • Ocena brak

    OCENA WIELKOŚCI SPOŻYCIA ŻYWNOŚCI

    Podstawą oceny żywieniowych czynników ryzyka wpływających na stan zdrowia jest określenie wielkości spożycia żywności i zawartych w niej składników, dlatego jednym z istotnych zadań epidemiologii żywieniowej jest ocena sposobu żywienia dostarczająca informacji m.in. o tym. co i w jakiej ilości się...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /5 366

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie

    Styl życia i odżywianie są głównymi czynnikami ryzyka zaburzeń zdrowia i w największym stopniu decydują o chorobowości i umieralności. Ich wpływ na długość i jakość życia ludzi, według koncepcji Lalonda. jest szacowany na około 50%. Występowanie problemów zdrowotnych nic jest jednakowe na całym...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 962

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    DOBÓR PRÓBY I OBLICZENIE NIEZBĘDNEJ JEJ LICZEBNOŚCI

    W badaniach epidemiologicznych bardzo ważny jest odpowiedni dobór próby, a często spotykanym błędem jest niedocenianie zasad wyliczania jej wielkości i doboru z populacji generalnej. Populacja generalna to cała zbiorowość, którą chcemy poznać, opisując i charakteryzując występujące w niej...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /3 223

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    OCENA POWIĄZAŃ POMIĘDZY NARAŻENIEM A EFEKTEM ZDROWOTNYM

    Celem większości badań epidemii logicznych jest ocena powiązań między narażeniem a efektem zdrowotnym. Epidemiolog musi dokładnie zdefiniować, które elementy narażenia i efektów zdrowotnych w wiarygodny sposób można uznać za powiązane ze sobą. W epidemiologii żywieniowej może to być łańcuch...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /785

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej

    Epidemiologia żywieniowa zajmuje się analizowaniem powiązań między żywieniem a zdrowiem. Dlatego też żywieniowcom, obok danych o spożyciu, niezbędne są informacje o stanie odżywienia lub szerzej - o stanie zdrowia, zwłaszcza w zakresie chorób uznawanych za dictozalcżnc. a także umiejętność...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 521

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WPŁYW ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA NA STAN ZDROWIA

    Ścisły związek między żywnością, jaką człowiek spożywa, a jego stanem zdrowia i długością życia był dostrzegany juz w V w. p.n.e. przez ojca medycyny Hipokra-tesa. Od tamtego czasu nauka zgromadziła niezliczone dowody potwierdzające słuszność owego poglądu, przy czym związki żywności ze...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /7 055

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czynniki psychospołeczne zdrowia

    Środowisko społeczne nuże być źródłem stresu. Jego przejawy na różnych poziomach życia sputcirzucgu mają duminującc ziiaczunic jaku czynnik ucuiupsychicznego ohciążcnia jednostki. Główną przyczyną stresu jest brak zaspokojenia różnych potrzeb człowieka (p. lista Maslowa) w warunkach nieprzyjaznego...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /5 056

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czynniki ekonomiczne

    Prawidłowe wybory zdrowotne mogą być podejmowane w każdych praktycznie warunkach ekonomicznych. Zależy to przede wszystkim od wiedzy i motywacji, jakimi dysponuje jednostka. Wysoką kulturą zdrowotną odznaczają się niekiedy ludzie biedni i bez szczególnego wykształcenia. Niemniej, zdrowotnie poprawny...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 455

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rola instytucji publicznych

    We współczesnych państwach na ogół dostrzega się znaczenie prawidłowych zuchowuń zdrowotnych dlu pomyślności społeczeństwu. Biorąc pod uwugę wyni kającc stąd korzyści, nic pow inna być zaniedbywana żadna z istotnych dróg prowadzących do tego celu. Na pierwszym miejscu znajdują się wysiłki...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 383

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻYWNOŚĆ WCZORAJ I DZIŚ ORAZ JEJ WYKORZYSTANIE W ŻYWIENIU

    Żywność i jej wytwarzanie przeszły na przestrzeni dziejów ewolucję, której następstwa dla odżywiania się ludzi i tym samym dla ich zdrowia były wielorakie (tab. 2.1).

    Historia rodzaju ludzkiego zaczęła się około 7 milionów lat temu od dwunożnych istot czlowickowatych. zwanych hominidami. Nasz...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /7 138

    praca w formacie txt

Do góry