Dietetyka /265 prac/

  • Ocena brak

    PLANOWANIE UPOWSZECHNIENIA WIEDZY 0 ŻYWIENIU

    Przy planowaniu upowszechniania wiedzy żywieniowej bierze się pod uwagę wiele czynników decydujących o luźniejszym jego jjowodzenhi. W ujęciu syntetycznym planowany program powinien zawierać odpowiedzi na pytania:

    1)    dlaczego? - jaki jest cel upowszechniania, np. poprawa stanu odżywienia,

    2)    komu? -...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /7 798

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Praktyczna realizacja diety wegetariańskiej

    Ogólne zasady planowania posiłków wegetariańskich są takie same, jak dla tradycyjnego sposobu żywienia się. Zależnie od praktykowanej odmiany wegetarianizmu, miejsce mięsa całkowicie lub częściowo powinny zająć nasiona roślin strączkowych i otrzymywane z nich produkty (np. tofu. hamburger)' sojowe...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 913

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SYSTEMY UPOWSZECHNIANIA WIEDZY ŻYWIENIOWEJ W POLSCE

    Nauczanie zasad prawidłowego żywienia w' Polsce, podobnie jak i w wielu innych krajach, rozpoczyna się w przedszkolu, ałe głównym miejscem zdobywania wiedzy o żywieniu jest szkoła. W aktualnych podstawach programowych różnych typów szkól wiedza na temat żywności i żywienia przekazywana jest w ramach...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 251

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta Atkinsa

    Jest to dieta wybitnie wysokobiałkowa, wysokotłuszczowa i niskowęglowoda-nowa. Zakłada jedzenie dużych ilości mięsa, serów i jajek, nie ma ograniczeń w spożywaniu tłuszczów zwierzęcych. Znaczne ograniczenia dotyczą spożywania produktów węglowodanowych i onejmują owoce, produkty zbożowe (makarony...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 646

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZALECENIA ŻYWIENIOWE I FORMY ICH POPULARYZACJI

    Popularnymi, graficznymi formami prezentacji zaleceń są piramidy żywieniowe. Ze względu na swoją prostotę i uniwersalność zostały rozpowszechnione w wielu krajach. Uwzględniają on; różnice geograficzne i kulturowe, dostępność żywności jak również zwyczaje żywieniowe w danym regionie (patrz rozdz...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 150

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania

    Słowo polityka wywodzące się z języka greckiego, od poliiikę. określa m.in. działalność władz państwowych obejmującą zarówno sprawy wewnętrzne, jak i zagraniczne państwa. W rozumieniu potocznym to zręczne, układne działanie w celu osiągnięcia określonych zamierzeń. Odpowiednio do dziedziny...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 036

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Żywność i zachowania z nią związane jako wyznacznik pozycji społecznej

    Niektórzy ludzie używają żywności jako środka odzwierciedlającego podziały w' grupie społecznej. W celu wyeksponowania swojej pozycji społecznej spożywają oni produkty, które pomagają im wspiąć się na kolejny szczebel drabiny społecznej.

    We wszystkich kulturach poprzez żywność wyrażana jest...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /2 649

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PROBLEMY ŻYWIENIOWE DZIECI I MŁODZIEŻY SZKOLNEJ

    W okresie szkolnym dzieci i młodzież powtarzają i utrwalają większość błędów żywieniowych popełnianych we wczesnym dzieciństwie (tab. 14.1). Ich racje pokarmowe zawierają zbyt mało produktów mlecznych, warzyw i owoców, ryb. produktów zbożowych, w tym z pełnego przemiału, i nasion roślin...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /9 296

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Żywność jako środek zapewniający bezpieczeństwo jednostce I grupom społecznym

    W odniesieniu do sfery żywności i żywienia potrzebę bezpieczeństwa zaspokaja świadomość następnego posiłku w ciągu dnia lub przeświadczenie o istnieniu żywności, którij można spożyć w najbliższej przyszłości. Gromadzenie i przechowywanie żywności służy redukcji tej potrzeby. Jest to...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 503

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PROBLEMY ŻYWIENIOWE KOBIET W WIEKU ROZRODCZYM

    Kobiety w wieku rozrodczym (15-44 lat) powtarzają większość błędów żywieniowych ukształtowanych w okresie dzieciństwa i młodości (tab. 14.1 i 14.2). Wiele z nich. z powodu dbałości o zachowanie szczupłej sylwetki ciała, wprowadza ograniczenia ilościowe spożycia, co przy nieodpowiedniej strukturze i...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 116

    praca w formacie txt

Do góry