Dietetyka /265 prac/

  • Ocena brak

    Bezpieczeństwo żywnościowe

    Bezpieczeństwo żywnościowe jest to nieprzerwany dostęp do żywności wystarczającej dla wszystkich ludzi do zdrowego i aktywnego życia.

    Na poziomie gospodarstwa domowego bezpieczeństwo żywnościowe zależy nic tylko od stabilnej podaży żywności i dochodu gospodarstwa, ale także cen artykułów...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /5 949

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta (optymalna) dr. Kwaśniewskiego

    Diela ta uważana jesl za polską wersję diety dr. Atkinsa. gdyż założenia obu diet są dość podobne. Według dr. Kwaśniewskiego racja pokarmowa powinna być tak skomponowana, by na jeden gram białka przypadało 2,5-3,5 g tłuszczu i jedynie 0,5-0,8 g węglowodanów. W diecie tej preferowane są tłuszcze...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 966

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WIARYGODNOŚĆ I EFEKTYWNOŚĆ UPOWSZECHNIANIA WIEDZY ŻYWIENIOWEJ

    Z upowszechnianiem w systemie oświaty pozaszkolnej wiąże się bardzo ważki problem wiarygodności informacji żywieniowych przekazywanych przez różne instytucje państwowe i społeczne, a przede wszystkim przez środki masowego przekazu - telewizję, radio i prasę (łącznie z wszechobecną w nich reklamą)...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /5 452

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WSPÓLNOTOWE INSTRUMENTY WDRAŻANIA POLITYKI WYŻYWIENIA

    Obecnie wśród regulacji prawnyc.i Unii Europejskiej funkcjonuje szereg instrumentów, które mają na celu z jednej strony stabilizację sytuacji na rynku żywno ści, z drugiej - kształtowanie prozdrowotnych zachowań konsumentów. Do wspólnotowych instrumentów, które potencjalnie mogą się przyczyniać do poprawy...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /7 316

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta Montigniaca

    W diecie tej zasadnicze znaczenie ma indeks glikemiczny (IG) pokarmów' (tab. 17.3). Według WHO/FAO jest on definiowany jako pole pod krzywą glikc-mii - krzywq wzrostu stężenia glukozy we krwi. w ciągu 2 godzin po spożyciu posiłku (produktu testowego zawierającego 50 g węglowodanów), w porównaniu z efektem...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 320

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu

    Podstawą naturalnego sposobu żywienia się ludzi w poszczególnych krajach i częściach świata są produkty roślinne i zwierzęce, których pozyskiwaniu sprzyjają lokalne warunki klimatyczne i środowiskowe. Z tego powodu w krajach nadmorskich dicta naturalna wyróżnia *ię dużym spożyciem ryb i „owoców...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 339

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    POLITYKA WYŻYWIENIA W ASPEKCIE PRZYSZŁYCH WYZWAŃ

    W praktyczną realizację polityki wyżywienia zaangażowane są organizacje międzynarodowe, rządy poszczególnych krajów oraz rozmaite stowarzyszenia i organizacje działające na poziomie lokalnym. Wśród różnych przesłanek podejmowanych przez nie działań znajdują sic między innymi rosnące koszty opieki...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 238

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Historia diet alternatywnych

    Pierwsze tego typu diety pojawiły się w latach 50. ubiegłego stulecia. Wówczas to największą popularnością cieszyły się dwie diety: dieta dr Pcnningtona, zakładająca spożywanie cowolnych ilości tłuszczów przy jednoczesnej eliminacji węglowodanów (zgodnie z przyjętą zasadą ..tłuszcz spali...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /2 856

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Upowszechnianie wiedzy o żywieniu

    Sposób żywienia jednostek, grup społecznych i całych narodów, wpływający na stan odżywienia i zdrowia, zależy od wielu rozmaitych czynników, wśród których nie do przecenienia jest wiedza zdrowotna, w tym żywieniowa. Postępującemu od lat 90. wzrostowi ogólnego wykształcenia Polaków (według wskaźnika...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 518

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WEGETARIANIZM

    Klasyczny wegetarianizm, /wary inaczej jarstwem, polega na ograniczaniu się wyłącznic do pokarmów pochodzenia roślinnego, których źródłem są rośliny zbożowe, okopowe, strączkowe i oleiste, warzywa, owoce, orzechy i grzyby. Wywodzi się on z Indii i terenów Bliskiego Wschodu i ma wiele odmian. Odmiany...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /7 441

    praca w formacie txt

Do góry