Biologia /6 398 prac/

  • Ocena brak

    PERYCYKL, okolnica

    Zewnętrzna warstwa lub wielowarstwowy pokład komórek walca osiowego korzenia i łodygi. Komórki miękiszowe p. korzenia są słabo zróżnicowane histologicznie lub mają charakter tkanki merystematycznej; w p. powstają zawiązki korzeni bocznych. W łodydze większości roślin kwiatowych p. nie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Sabayyy Dodano /30.07.2013 Znaków /336

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PENTOZY

    Monosacharydy zawierające pięć atomów węgla w cząsteczce, wchodzące w skład wielu istotnych dla organizmów żywych związków. Ze względu na zawartą grupę karbonylową dzielą się na aldozy (grupa aldehydowa) oraz ketozy (grupa ketonowa).

    Są szeroko rozpowszechnione w świecie roślinnym...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Sabayyy Dodano /30.07.2013 Znaków /871

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PASOŻYTNICTWO

    Związek dwóch organizmów, w którym jeden (pasożyt, biotrof) wykorzystuje drugi organizm (żywiciela) jako źródło pokarmu, środowisko życia, przez co powoduje obniżenie jego dostosowania, Pasożytnictwo jest jedną z kategorii związku symbiotycznego, w którym, w przeciwieństwie do mutualizmu, korzyści...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Sabayyy Dodano /30.07.2013 Znaków /4 607

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PELAGRA

    Choroba wywołana awitaminozą witaminy PP (niacyny), objawiająca się zaczerwienieniem skóry przechodzącym w pęcherze, a potem w owrzodzenia; biegunką, wymiotami i odwodnieniem organizmu oraz otępieniem.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Sabayyy Dodano /30.07.2013 Znaków /219

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PASTERYZACJA

    Metoda konserwacji żywności, polegająca na kilkukrotnym ogrzewaniu płynów organicznych (np. mleka, soków) do temperatur niszczących drobnoustroje (powyżej 60°C), ale zachowujących witaminy i skład chemiczny płynu (nie większej niż 100°C) na okres 1 lub kilku minut oraz do temperatury 85°C na okres...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Sabayyy Dodano /30.07.2013 Znaków /1 230

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PELLIKULA

    Najbardziej zewnętrzna część komórki pierwotniaka. W najprostszej formie, u ko-rzenionóżek nagich, p. stanowi błona komórkowa wraz z cienką warstwą cytopiazmy, zawierającą mikrofilamenty.

    W innych przypadkach błona komórkowa jest podścielona strukturami błoniastymi, mikrotubulami, czy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Sabayyy Dodano /30.07.2013 Znaków /931

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PATOGEN

    Czynnik wywołujący objawy chorobowe lub negatywne zmiany (patologiczne) w organizmach roślin, zwierząt i człowieka. Wyróżniamy patogeny biologiczne (wirusy, bakterie, pasożyty, grzyby) i nieożywione (czynniki fizyczne lub chemiczne). Ustanawiane na podstawie zgodności ich działania z postulatami Evansa...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Sabayyy Dodano /30.07.2013 Znaków /441

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PARTENOKARPIA

    Rozwój owocu nie poprzedzony podwójnym zapłodnieniem i przebiegający bez wykształcania nasion. Występuje u bananów, ananasów i wielu roślin cytrusowych. U wielu roślin uprawnych partenokarpia wywoływana jest sztucznie dzięki zastosowaniu hormonów roślinnych (np. auksyri), dzięki czemu otrzymuje się...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Sabayyy Dodano /30.07.2013 Znaków /378

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PEŁZAK

    Dojrzały organizm jednokomórkowy lub jego stadium rozwojowe charakteryzujące się w trakcie życia zmiennością kształtów oraz zdolnością do ruchu pełzakowatego, wykonywanego za pomocą nibynóżek, otoczone jedynie błoną komórkową. Formę p. mają m.in. postacie dojrzałe wielu gatunków glonów...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Sabayyy Dodano /30.07.2013 Znaków /414

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PĄCZKOWANIE

    Sposób rozmnażania bezpłciowego, polegający na oddzieleniu się od organizmu macierzystego mniejszego organizmu potomnego w postaci pączka. P. zachodzi u niektórych bakterii, grzybów (np. drożdże), niektórych pierwotniaków. P. jest charakterystyczne również dla wielu bezkręgowców, np. gąbek...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Sabayyy Dodano /30.07.2013 Znaków /432

    praca w formacie txt

Do góry