Liceum /26 934 prac/

  • Ocena brak

    Nur czarnoszyi (Gavia arctica)

    Nur czarnoszyi zasiedla strefę podbiegunową półkuli północnej, sięgając aż do Szkocji. Żyje na jeziorach, które porzuca zimą, zapuszczając się w głąb lądu. Zimuje również na morzu. W tym okresie stare ptaki tracą elegancką szatę godową barwy czarno-szarej, zmieniając ją na skromne...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /506

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skocz skalny (Eudyptes chrysocome)

    Jest, to pingwin średniej wielkości (55 cm wysokości, masa 4,5 kg) żyjący na wyspach subantarktycznych aż. do południowej Nowej Zelandii. Dzięki długim i ostrym pazurom wspina się zręcznie po stromych skałach.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /224

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Perkoz dwuczuby (Podiceps cristatus)

    Perkoz dwuczuby gnieździ się na brzegach jezior i rzek F.u-rnpy, Afryki i Australii. Może ważyć ok. 1 kg. Ma dwa czarno czuby i dwa piórka po dwóch stronach głowy, odgrywające wielką rolę w zachowaniu godowym. Partnerzy wznoszą się na wodzie pierś w pierś i energicznie trzęsą głowami.

    W...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /1 125

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwin Humboldta (Spheniscus humboldti)

    Gatunek ten wyróżnia się szerokim, czarnym pasem przebiegającym przez pierś i nagą cielistą skórą wokół oczu. Mierzy około 65 cm i waży 4,5 kg. Gniazduje na wybrzeżach peruwiańskich, na północy Chili i na małych wyspach sąsiednich. Upierzenie ma bardzo gęste, a pióra przypominają łuski...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /657

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Petrel olbrzymi (Macronectes giganteus)

    Petrel olbrzymi jest wielkości mewy, ale rozpiętość jego skrzydeł wynosi 2 m. Pożywienie jego jest urozmaicone. Na dziobie znajdują się dobrze wykształcone rurkowate nozdrza. Żywi się padliną: zdechłymi fokami, lwami morskimi i słoniami morskimi, ale łowi również ryby, kalmary, porywa często...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /352

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nandu szare (Rhea americana)

    Nandu szare żyje na północnym wschodzie Brazylii i w środkowej Argentynie. Może dochodzić do 1,5 m wysokości i do masy 25 kg. W odróżnieniu od strusia gnieździ się na bagnach, lubi się kąpać, a nawet umie pływać. Żyje w małych stadkach, często w towarzystwie ssaków kopytnych, np. bydła...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /659

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - Odżywianie

    Lot jest bardzo energochłonnym sposobem poruszania się, ptaki mają więc duże zapotrzebowanie pokarmowe. Żerują najintensywniej rano i wieczorem. Pobierany pokarm jest bardzo urozmaicony. Stanowią go rośliny zielne, glony, nasiona, nektar, owoce, mięso, ryby. Owady i ich larwy, robaki, mięczaki i...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /2 039

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nandu plamiste (Rhea pennata)

    Mniejsze od nandu szarego, nandu plamiste żyje w Patagonii i w Andach. Jest bardziej masywne i ma gęściejsze upierzenie, które pozwala na znoszenie ostrzejszego klimatu. Żywi się zarówno roślinami, jak i owadami, gadami i drobnymi gryzoniami.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /265

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - Rozmnażanie

    Zachowanie gatunku jest głównym zadaniem wszystkich istot żywych. Czynność ta jest u ptaków związana z całym szeregiem wrodzonych zachowań. Najpierw samiec musi znaleźć odpowiednie terytorium (rewir gniazdowy) i bronić go przed innymi samcami własnego gatunku. Posiadanie rewiru stanowi atut...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /4 032

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Emu (Dromaius nouaehollandiae)

    Emu jest drugim pod względem wielkości ptakiem świata. Mierzy ono 1,5-1,9 m przy masie 30-45 kg. Występuje licznie w całej Australii. Żywi się głównie roślinami, częściowo - owadami. Jest szybkobiegaczem o dużej wytrzymałości. Jego mocne nogi mają 3 palce. Osobniki obu pici są podobnie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /661

    praca w formacie txt

Do góry