Liceum /26 934 prac/

  • Ocena brak

    Perkoz rogaty (Podiceps auritus)

    Perkoz rogaty żyje w podbiegunowej strefie Europy, Azji i Ameryki Północnej, trzymając się gęsto zarośniętych jezior. Przestraszony nurkuje i ukrywa się. W powietrze wzbija się szybko machając krótkimi skrzydłami. Prędkość w locie przekracza 60 km/h.

    Pierwsze młode wylęgają się po dwudziestu...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /587

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwinek magellański (Spheniscus magellanicus)

    Nieco większy od pingwina Humboldta gatunek ten występuje na wybrzeżach chilijskich. patagońskich, na Ziemi Ognistej i Archipelagu Malwinas. Gnieździ się w norach lub szczelinach. Samica znosi zwykle 2 jaja w płytkim zagłębieniu. Przez 42 dni wysiadują je na przemian oboje rodzice. Młode są pokryte...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /400

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Petrel warcabnik (Daption capense)

    Jest to niewielki petrel z południowej półkuli, gnieżdżący się w rejonach Antarktydy, a w porze zimy udający się wraz z ciepłymi prądami w kierunku północnym. Gdy pływa, nie przestaje obracać się z boku na bok, chwytając pływające części pokarmu.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /282

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Perkoz zausznik (Podiceps nigricollis)

    Perkoz ten gnieździ się w Europie, Azji i północnej Afryce na gęsto zarośniętych stawach i jeziorach. W przelotach można go spotkać na rzekach. W zimie traci barwne upierzenie godowe i staje się niezdolny do latania przez 3-4 tygodnie, bo pierzy się całkowicie tracąc wszystkie pióra na raz...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /530

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwin mały (Eudyptula minor)

    Jest to gatunek nocny występujący na wybrzeżach Tasmanii, Nowej Zelandii i południowej Australii. Ma tylko 40 cm wysokości przy masie 1,3 kg. Mimo niewielkich wymiarów może przebywać pod wodą ponad 6 min, osiągając głębokość 50-80 m.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /257

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Albatros wędrowny (Diomedea exulans)

    Jest to jeden z największych ptaków oceanicznych o długości ciała 1,4 m i rozpiętości skrzydeł 3,5 m. Gnieździ się na półkuli południowej pomiędzy 30° a 60° szerokości geograficznej. Umie tak dobrze wykorzystywać siłę wiatru, że dokonuje przelotów 5000-kilometrowych w ciągu 10 dni, prawie nie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /1 463

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - MISTRZOWIE NURKOWANIA

    Tytuł ten przysługuje nurom i perkozom. Nury (Gauiformes) liczą jedynie 5 gatunków doskonale przystosowanych do środowiska wodnego. Mają one 0.5-1 m długości przy masie 1-4,5 kg. Żyją na Wielkich Jeziorach północnoamerykańskich, jak również w Europie i północnej Azji.

    Perkozy (Podicipediform.es)...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /1 117

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwin Adeli (Pygoscelis adeliae)

    Istnieje 16 gatunków pingwinów, występujących wyłącznie na półkuli południowej. Pingwin Adeli zamieszkuje niegościnne wybrzeża Antarktydy, gdzie żyje w koloniach liczących wielo tysięcy par. Jest wytrawnym pływakiem i nurkiem, doskonale przystosowanym do niskich temperatur.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /311

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nur rdzawoszyi (Gavia stellata)

    Jest to najmniejszy z nurów. Żywi się głównie rybami, rzadziej ślimakami i owadami. Podobnie jak inne gatunki nurów w okresie godowym wydaje głośne okrzyki o żałosnym brzmieniu. Partnerzy kojarzą się na ziemi, na ziemi również budują prymitywne gniazdo. Wysiadują na przemian oboje rodzice przez...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /447

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwin królewski (Aptenodytes patagonica)

    Jest to największy, po pingwinie cesarskim, gatunek wśród pingwinów. Ma on 0,95 m wysokości i masę 21 kg.

    Gnieździ się w koloniach na wyspach subantarktycznych. Sposób rozmnażania tych największych gatunków zasługuje na omówienie. Podczas toków samiec wydaje głośne okrzyki i wabi samicę specjalnym...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /866

    praca w formacie txt

Do góry