Liceum /26 934 prac/

  • Ocena brak

    Czerwonak (Phoenicopterus ruber)

    Czerwonaki należą do rzędu flamingów (Phoenicopteriform-es), do którego zalicza się tylko 5 gatunków zasiedlających Europę, Azję, Afrykę i Amerykę Południową. Jest to rząd bardzo stary, który pojawi! się 40 min lat temu.

    Czerwonaki są budową zbliżone do bocianów, ale niektóre jej szczegóły...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /1 061

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Żabiru afrykański (Ephippiorhynchus senegalensis)

    Żabiru afrykański jest jednym z największych i najładniejszych bocianów, o wysokości 1,3 m. Zamieszkuje Afrykę tropikalną. Jego dziób ma u nasady rodzaj siodełkowatej tarczy. Jeszcze dziwniejszy jest dziób butodzioba 168], Jest on wielki i przypomina but czy sabot. Górna szczęka zakończona jest...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /582

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gęgawa (Anser anser)

    Gęgawa ma mocny dziób, którego zębate brzegi służą do przygryzania trawy. Jest bowiem ptakiem roślinożernym, zdolnym do trawienia celulozy dzięki bakteriom bytującym w jelitach. Gęś ta gniazduje w całej Europie i Azji. Jest przodkiem licznych odmian gęsi domowych. Inny gatunek, Anser cygnoides...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /470

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - AMATORZY PLUSKANIA SIĘ

    Gęsi, kaczki i łabędzie zaliczane są do rzędu blaszkodziobych (Anseriformes). obejmującego około 150 gatunków.

    Mimo wielu cech wspólnych ptaki należące do lego rzędu bardzo się różnią wielkością i kształtem. Samce gęsi i łabędzi pilnują gniazda, natomiast kaczory porzucają kaczki. Młode...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /927

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dławigad amerykański (Mycteria americana)

    Dławigad amerykański jest największym bocianem Ameryki Łacińskiej i jednym z większych ptaków latających na tym kontynencie. Jego wielki, czarny dziób jest lekko zakrzywiony, a masywnością dorównuje dziobowi marabuta. W odróżnieniu od tego ostatniego dlawigad nie żywi się padliną, ale łowi ryby...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /499

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czapla złotawa (Bubulcus ibis)

    Czapla ta towarzyszy stadom zwierząt kopytnych, dzikich lub udomowionych i łowi zręcznie owady wypłaszane przez pasące się trawożerce. Ten pochodzący z Indii i Afryki gatunek rozprzestrzenił się na pięciu kontynentach.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /232

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ślepowron (Nycticorax nycticorax)

    Występuje na wszystkich kontynentach z pominięciem Australii (i Antarktydy). Ten ładny choć niewielki przedstawiciel czaplowatych jest aktywny głównie o zmroku i świtem. Żywi się rybami, płazami i owadami. Żeruje czasem w biały dzień, zwłaszcza w okresie lęgowym.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /288

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bąk (Botaurus stellaris)

    Bąk prowadzi skryty tryb życia, gnieżdżąc się w trzcinach nad wodami Europy, Azji i obu Ameryk. Rzadko zrywa się do lotu. Zaniepokojony wyciąga szyję i głowę do góry i tkwi w całkowitym bezruchu.

    Dzięki upierzeniu ochronnemu trudno go dostrzec wśród trzcin. Obecność swą zdradza jedynie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /492

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bocian biały (Ciconia ciconia)

    Bocian biaty występuje w Europie, Azji i północnej Afryce. Przyzwyczajony do obecności człowieka gniazda wije często na budynkach. Światowa populacja bocianów zmniejsza się stale i gatunek ten zniknął już z wielu krajów Europy. Niemniej gnieździ się jeszcze w wielu rejonach Polski. Znane jest jego...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /965

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kormoran peruwiański (Phalacrocorax bouhainuillei)

    Kormorany gnieżdżą się milionami na wybrzeżach Peru. Ich to odchody, tzw. guano, stanowią cenny nawóz sprzedawany na eksport. Gatunek ten jest zagrożony w wyniku nadmiernej eksploatacji ławic sardeli, stanowiących jego główne pożywienie.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /265

    praca w formacie txt

Do góry