Liceum /26 934 prac/

  • Ocena brak

    Sęp kasztanowaty (Aegypius monachus)

    Sęp kasztanowaty gnieździ się od Morza Śródziemnego aż po Azję Środkową i Mongolię. Podobnie jak inne sępy, brzegi dzioba ma ostro, aby rozdzierać padlinę. Nie chcąc się dzielić zdobyczą z innymi padlinożercami, sęp ton pakuje do wola tyle mięsa, ile się zmieści (a mieści się 2-3 kg)...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /436

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wojownik ozdobny (Spizaetus ornatus)

    Orzeł ten występuje w tropikalnych lasach Ameryki Łacińskiej. Poluje zręcznie na duże ptaki (czubacze, papugi, tukany i gołębie), duże gryzonie, jak również jaszczurki i węże. Każda para ortów ma młode raz na 3 lata, przy czym samica składa jedno jajo. Młode latają po trzech...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /323

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Palmojad (Gypohierax angolensis)

    Sęp ten występuje w Afryce nad rzekami. Odżywia się w sposób nie spotykany wśród drapieżnych, ponieważ zjada owoce palmy olejowej i iglastej, pospolitych na obszarze jego występowania. Mocnym dziobem i łapami zrywa podłużne orzechy długości 2-3 cm i obłupuje je ze skorup po kawałku. Jada jednak...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /368

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Myszołów włochaty (Buteo lagopus)

    Myszołów włochaty żyje w strefie arktycznej Europy, Azji i Ameryki Północnej. Z racji ostrego klimatu jego łapy są pokryte piórami aż do palców. Żywi się gryzoniami, których liczebność wpływa na zagęszczenie populacji tych drapieżników.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /295

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Karakara (Polyborus plancus)

    Karakara występuje w Ameryce Łacińskiej. Jest bliską krewną sokołów, cło których nie jest bardzo podobna. Dobrze biega, szukając na ziemi owadów i drobnych kręgowców. Nie gardzi też padliną i nie waha się porywać w locie zdobyczy kondorom. W odróżnieniu od sokołów karakara buduje własne...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /358

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Harpia (Harpia harpyja)

    Przy masie 3,5-4 kg harpia jest jednym z największych ptaków drapieżnych na świe-cie. Jej łapy i palce są bardzo silne i opatrzone długimi szponami. Obszar jej występowania sięga od południowego Meksyku do północnej Argentyny, obejmując zalesione niziny, zwłaszcza w pobliżu rzek. Łapie małpy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /429

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kondor wielki (Vultur gryphus)

    Kondor ten, występujący w Andach, należy do największych wśród latających ptaków świata. Skrzydła jego mają 3 m rozpiętości, masa wynosi 11 kg. Jest pokrewny wymarłemu obecnie Terator-nis incredibilis, który miał skrzydła o rozpiętości ponad 5 m. Kondor wielki jest padlinożerny.

    Głosy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /627

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Orłosęp brodaty (Gypaetus barbatus)

    Ten wielki ptak drapieżny zamieszkuje góry południowoeuropejskie, jak również Azji i Afryki. Brzuch ma białawy, ale w górach przybiera on piękny rdzawy kolor dzięki stykaniu się z tlenkami żelaza zawartymi w skałach.

    Żywi się głównie padliną, ale zdarza mu się atakować kozice i zrzucać je w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /479

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Orzeł przedni (Aquila chrysaetos)

    Jest to najlepiej znany gatunek ptaków drapieżnych. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi 2 m, masa 3-4 kg.

    Zasiedla Europę, Azję, Amerykę Północną i północną Afrykę. Mimo że jako symbol siły i szlachetności widnieje na tarczach herbowych licznych rodzin i krajów, jest w wielu okolicach...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /644

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kondor królewski (Sarcoramphus papa)

    Kondor królewski jest najbarwniejszy ze wszystkich kondorów. U nasady dzioba ma dziwaczną narośl. Występuje w gęstych lasach tropikalnych Meksyku i Argentyny. Pożywienie wyszukuje na ziemi za pomocą węchu. Jak inne kondory nie buduje gniazda, ale składa jaja w szczeliny skalne lub w zaroślach...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /417

    praca w formacie txt

Do góry