Liceum /26 934 prac/

  • Ocena brak

    Kuropatwik nepalski (Ithaginis cruentus)

    Kuropatwik jest ptakiem górskim, zamieszkującym zarośla bambusowe i rododendronowe lub lasy szpilkowe Nepalu, Tybetu i północnej Birmy na wysokości 3000-4000 m. Uważano go za spokrewnionego z bażantami, ale w istocie bliższy jest kuropatwom. Jest to ptak naziemny, który rzadko siaduje na drzewach...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /644

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czubacz żółtodzioby (Crax rubra)

    Czubacz jest ptakiem imponującym, wielkością prawie dorównujący indykowi. U nasady dzioba ma charakterystyczną jasną woskówkę, a na głowie kędzierzawy czub nachylony do przodu, który stroszy, gdy jest podniecony. Żyje w tropikalnych lasach Ameryki, żywiąc się owadami i owocami. Samica znosi 2-3...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /345

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Indyk (Agriocharis ocellata)

    Indyki są największymi ptakami wśród grzebiących: indyk dziki, czyli gwatemalski, waży 11 kg, domowy - 18 kg. Agriocharis ocellataJest ptakiem rzadkim, żyjącym na I południu Meksyku, w Gwatemali i Hondurasie. Waży tylko 5 kg. Odkryty został późno, bo w 1920 r. w Hondurasie.

    Jest on najbardziej...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /690

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Głuszec (Tetrao urogallus)

    Największy ptak pośród głuszcowatych (Tetraon.id.ae) ma masę 6 kg. Spotykany jest w lasach północnej Huropy i Azji, jak również w lasach górskich. Populacja głuszca wykazuje obecnie gwałtowny i niepokojący spadek. Swoje słynne toki rozpoczyna głuszec pieśnią jeszcze przed świtem, siedząc na...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /707

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Argus malajski (Argusianus argus)

    Argus malajski występuje w gęstych lasach tropikalnych na Półwyspie Malajskim, Tajlandii, Sumatrze i Borneo. Samiec waży ok. 10 kg i osiąga wraz z wydłużonymi sterówkami 2 m długości. Jego lotki II rzędu są wspaniałe - ozdobione szeregami połyskujących metalicznie oczek.

    Chcąc przywabić...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /505

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Cietrzew kanadyjski (Dendragapus canadensis)

    Jest to niewielki ptak o masie około 500 g. Występuje w lasach iglastych Ameryki Północnej. Jak i inne głuszcowate jest przystosowany do klimatu zimnego: nozdrza i łapy ma pokryte piórami.

    Zimą boki palców przypominają grzebienie o zębach 3 cm długości ułatwiających poruszanie się po śniegu...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /479

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sokół wędrowny (Falco peregrinus)

    Sokół ten jest jednym z rzadkich ptaków kosmopolitycznych, tj. występuje na wszystkich kontynentach.

    Niestety jest również gatunkiem rzadkim, zagrożonym wskutek stosowania w rolnictwie pestycydów skażających jego ofiary. Niektóre pestycydy zakłócają gospodarkę wapniową samic, które znoszą jaja o...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /854

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Olśniak himalajski (Lophophorus impejanus)

    Ptak ten występuje na stokach Himalajów od wschodniego Afganistanu do południowego Tybetu. W lecie przebywa na wysokości do 5000 m, jesienią schodzi stadami w doliny. Samiec ma wielobarwne upierzenie, które mieni się w słońcu, samica natomiast jest brązowa w jasne plamy.

    Olśniak jest ptakiem sporym...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /508

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Cietrzew preriowy (Tympanuchus cupido)

    Cietrzew preriowy występuje na preriach północnoamerykańskich. Na wiosnę koguty powracają zawsze na te same tokowiska, zwane arenami. Wczesnym rankiem lub wieczorem każdy kogut zajmuje swój wycinek areny i broni go przed rywalami.

    Samice wybierają sobie partnerów pomiędzy kogutami dominującymi...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /525

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pustułka (Falco tinnunculus)

    Pustułka jtist gatunkiem o największym zasięgu wśród sokołów, a także gatunkiem najliczniejszym. Charakteryzuje się, jak inne sokoły, ząbkami na górnej szczęce. Skrzydła ma szerokie i ostro zakończone, co jest cechą szybkich lotników. Występuje w Europie, Afryce i Azji.

    Populacja...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /696

    praca w formacie txt

Do góry