Liceum /26 934 prac/

  • Ocena brak

    Skrzydłoszponka brunatnoskrzydła (Vanellus spinosus)

    Skrzydłoszponka zawdzięcza swą nazwę ostrogom kostnym pokrytym rogiem na skrzydłach (w miejscu nadgarstka). Ostrogi te stanowią broń używaną zręcznie w obronie lub przeciw rywalom. Gatunek ten występuje w Afryce, na Bliskim Wschodzie i w południowej części Bałkanów.

    W Afryce spotykany jest na...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /552

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mewa srebrzysta (Larus argentatus)

    Mewa srebrzysta jest rozprzestrzeniona na całej półkuli północnej, a niektóre jej populacje gniazdują w głębi lądu. Jest to duży ptak o rozpiętości skrzydeł dochodzącej do 1,5 m i masie 1,3 kg. Błona pławna spina 3 palce przednie łap. Na żółtym dziobie występuje czerwona plamka, którą młode...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /650

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ostrygojad (Haematopus ostralegus)

    Ostrogojad należy do większych siewkowych. Opatrzony jest d/iobem mocnym, choć wąskim. Żyje na wybrzeżach morskich Europy i Azji.

    Wnętrze dzioba jest opatrzone rogowymi wyrostkami, które zapobiegają wyślizgnięciu się ofiary. Z racji tak specyficznego sposobu żerowania, gatunek ten karmi...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /852

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mewa pospolita (Larus canus)

    Mewy tego gatunku są spotykane na wybrzeżach europejskich, a niektóre populacje występują również nad wodami śródlądowymi. Ptaki te gnieżdżą się wraz z innymi gatunkami w koloniach, liczących setki i tysiące par. Wysiadują i karmią młode oboje rodzice. Pisklęta opuszczają gniazdo wkrótce po...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /425

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pijawnik (Pluvianus aegyptius)

    Ten niewielki ptak występuje na piaszczystych wybrzeżach rzek afrykańskich, szczególnie na północ od równika. Mimo że pozbawiony barwnego upierzenia, pijawnik cieszy się dużą popularnością począwszy od starożytności.

    Zarówno grecki Arystoteles jak i Pliniusz podają, że ptak ten wchodzi do...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /940

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mewa australijska (Larus novaehollandiae)

    Gatunek ten o kolorowym dziobie i łapach występuje na wybrzeżach Australii i Nowej Zelandii oraz Południowej Afryki.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /120

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Thinocorus rumicivorus

    Ptak ten krótkim i klinowatym dziobem i krótkimi łapami przypomina wróblowe. Występuje w Andach na wysokości 5000 m n.p.m. Płatki skóry chronią nozdrza przed kurzem i piaskiem.

    Żywi się wyłącznie nasionami, które rozmiękają w obszernym wolu dla ułatwienia trawienia, .lak wszystkie ptaki...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /409

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rybitwa rzeczna (Sterna hirundo)

    Rybitwa rzeczna występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej, gdzie gnieździ się w koloniach na wybrzeżach jezior i rzek, jak również na wybrzeżach morskich. Rybitwy te mają długi, rozwidlony ogon i dlatego bywają nazywane jaskółkami morskimi.

    Żerują, latając nad wodą i obserwując uważnie jej...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /503

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kulon (Burhinus oedicnemus)

    Kulon występuje w Europie, Azji i północnej Afryce. Ma on długie trójpalczaste nogi. Jego wielkie oczy o żółtej tęczówce świadczą o nocnym trybie życia. Właściwym jego siedliskiem są tereny półpustynne, ale można go spotkać również na polach uprawnych, a nawet na terenach zalewowych. Żywi się...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /410

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czajka (Vanellus vanellus)

    Czajka, ptak wielkości gołębia, tylko smuklejszy, jest jednym z większych przedstawicieli siewkowych. Ma pięknie mieniące się upierzenie i czubek na głowie. Gniazduje w Ru-ropie i Azji na wilgotnych łąkach i polach uprawnych. Skrzydła ma szersze niż inne siewkowe, co jej umożliwia akrobację...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /600

    praca w formacie txt

Do góry