Liceum /26 934 prac/

  • Ocena brak

    Pseudeos fuscata

    Gatunek ten zasiedla lasy górskie na Nowej Gwinei, docierając ponad 2000 ra n.p.m. Samce, jak u większości papug, są czule dla swej połowicy, karmiąc ją parę razy na dzień i przeczesując piórka na jej głowie. Rytuał ten powtarzają również pary już skojarzone dla podtrzymania więzów...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /351

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - NADOBNE GADUŁY

    Rząd papug (Psittaciformes) obejmuje 340 gatunków, bardzo się różniących między sobą tak ubarwieniem, jak wielkością, i rozprzestrzenionych w strefie podzwrotnikowej na całym świecie.

    Najmniejsza reprezentantka tego rzędu. Micropsitta pusio z Nowej Gwinei mierzy 8 cm. podczas gdy największe ary...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /1 084

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wongawonga (Leucosarcia melanoleuca)

    Jest to gołąb australijski, wydający monotonne dźwięki przypominające wongawonga.. które można słyszeć z odległości 1 km. Ptak ten głośno trzepocze skrzydłami w razie niebezpieczeństwa. Prowadzi na ogół naziemny tryb życia, żywiąc się owocami i nasionami.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /292

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gołąb nikobarski (Caloenas nicobarica)

    Gołąb ten występuje na Nikobarach i Filipinach, położonych na Oceanie Indyjskim. Zasadniczo jest gatunkiem naziemnym, ale gniazdo buduje na drzewie. Żywi się nasionami i owocami.

    Od innych gołębi różni się powolnym wzrostem młodych, które opuszczają gniazdo po trzech miesiącach. W okresie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /424

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pustynnik (Syrrhaptes paradoxus)

    Pustynnik należy do rzędu stepowek (Pieroclidijormes) mających wiele wspólnego z gołębiami, ale również z siewkowymi. Postać, wielkość i sposób latania mają podobne do gołębi, od których różnią się kształtem dzioba, krótkimi nogami pokrytymi piórami oraz nieobecnością tylnego palca. Ta ostatnia...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /920

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gołąb siniak (Columba oenas)

    Jest to gołąb leśny występujący w Huropie, Azji i północnej Afryce. Gnieździ się w dziuplach drzew i otworach wydrążonych przez dzięcioła czarnego. Jest to najbliższy krewny gołębia skalnego - przodka gołębi udomowionych.

    Siniaki są cenione z uwagi na delikatność i smak mięsa, lecz...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /582

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Alka (Alca torda)

    Alki zamieszkujące strefę zimną półkuli północnej nie powinny być mylone z pingwinami półkuli południowej, niezdolnymi do lotu. Alki pływają znakomicie, nurkują do głębokości 40 m, posługując się w tej sytuacji skrzydłami. Skrzydła mają krótkie i w locie muszą nimi szybko machać...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /577

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gołąb zbroczony (Gallicolumba luzonica)

    Gołąb zbroczony jest niewielkim ptakiem ważącym ok. 250 g. Występuje na Filipinach. Na białej piersi ma plamę krwistoczerwoną, przypominającą ranę zadaną sztyletem. Jest bardzo płochliwy.

    Prowadzi naziemny tryb życia w gęstych lasach tropikalnych na wyspie Luzon, żywiąc się nasionami i...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /396

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Turkawka (Streptopelia turtur)

    Turkawka występuje w lasach Europy, Azji i północnej Afryki. Jej nazwa łacińska jest naśladowaniem dźwięków wydawanych przez tego ptaka: powtarzającego się tur tur. Gnieździ się na drzewach i krzewach, gdzie zakłada byle jak sklecone gniazdo. Można czasem dostrzec złożone jaja, patrząc z dołu...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /694

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Maskonur (Fratercula arctica)

    Maskonur gniazduje na wybrzeżach północnego Atlantyku, resztę roku spędzając w morzu. Ma gruby, szeroki dziób ozdobiony w okresie godowym barwnymi płytkami. Gnieździ się w norach i przez 6 tygodni karmi jedno młode.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /241

    praca w formacie txt

Do góry