Liceum /26 934 prac/

  • Ocena brak

    Aleksandretta obrożna (Psittacula krameri)

    Gatunek ten występuje w Afryce i w Indiach. Jak wszystkie papugi ma ona długi i wysmukły ogon.

    Pierwsze żywe papugi zostały przywiezione do Europy z Indii w roku 327-325 p.n.e. przez Aleksandra Wielkiego, do którego imienia nawiązuje nazwa omawianego ptaka. Od tej pory ptaki te są poszukiwane ze...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /693

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Psittacula himalayana

    Papuga ta żyje na stokach Himalajów do wysokości 3800 m n.p.m., na obszarze od Kaszmiru do Assamu. Żywi się nasionami, owocami i młodymi pędami. Jej mięsisty język tworzy rodzaj łyżeczki, którą zbiera wodę. Połykają, przyciskając język do podniebienia.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /285

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nierozłączka czarnogłowa (Agapornis personatus)

    Nierozlączki są to niewielkie papużki afrykańskie, charakteryzujące się dużymi głowami i krótkimi ogonami. Ich nazwa nawiązuje do stałości uczuć. Istotnie, więzy małżeńskie nie-rozłączek są najmocniejsze wśród wszystkich zwierząt. Trzymanie w klatce samotnej nierozłączki jest...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /694

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kea (Nestor notabilis)

    Kea jest najbardziej wytrzymałym na chłód gatunkiem papug, zamieszkującym góry na południowej wyspie Nowej Zelandii. Jej siedliska położone są powyżej górnej granicy drzew, na wysokości 2000 m n.p.m., gdzie kea musi czasem wytrzymywać burze śnieżne. Jest to ptak figlarny i ciekawy, co o mało nie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /642

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Psittrichas fulgidus

    Papuga ta wyróżnia się nastroszonymi piórkami na karku. Jest wielkości wrony (50 cm długości). Żyje w wilgotnych lasach tropikalnych Nowej Gwinei, sięgając do wysokości 2000 m n.p.m.

    Żywi się pąkami, młodymi pędami, jagodami i innymi owocami. Żyje w trwałych stadłach, kryjąc się w koronach...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /400

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kakadu inka (Cacatua leadbeateri)

    Kakadu inka należy do najelegantszych papug tego rodzaju w Australii. Ma różowe upierzenie i wspaniały czubek. Dziób jej jest stosunkowo krótki i szeroki, a język mały. Dlatego naśladuje ona głos ludzki w sposób niedoskonały. Żywi się nasionami i owocami, a wodę pije, posługując się dolną...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /417

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kakadu żółtoczuba (Cacatua galerita)

    Jest to jeden z najpospolitszych gatunków papug w Nowej Gwinei i w Australii. Po okresie lęgowym ptaki te zbierają się w duże stada. Po silnych ulewach kakadu żółtoczuba zwiesza się głową na dół, aby wysuszyć swe pióra, po czym dosusza je na słońcu i wygładza dziobem przez dłuższy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /335

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kakadu wielka (Probosciger aterrimus)

    Ten ciemno upierzony ptak jest największy pośród papug kakadu Nowej Gwinei i północnej Australii. Ma on ogromny dziób, długi na 10 cm i szeroki. Za jego pomocą otwiera najtwardsze orzechy. Trzyma mianowicie orzech górną szczęką, a poprzecznymi ruchami dolnej wypiłowuje w nim otwór.

    Następnie wsadza...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /557

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Lorysa tęczowa (Trichoglossus haematodus)

    Lorami i lorysami nazywane są niewielkie, bogato ubarwione papugi charakterystyczne dla Australii, Nowej Gwinei i sąsiednich wysp pacyficznych.

    Ptaki te odżywiają się pyłkiem kwiatowym i sokiem owoców. Na końcu języka mają jakby szczoteczkę ze zro-gowacialych włosków-wprowadzają ją do wnętrza...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /689

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Eos reticulata

    Lora ta żyje w Indonezji. .lest to gatunek, który łatwo daje się oswoić, przywabiany miodem lub sokiem owocowym. Te barwne ptaki budzą wielką sensację, gdy siadają po kilka na wyciągniętych rękach i na głowach turystów. Można je również trzymać w wolierach, gdzie rozmnażają się regularnie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /366

    praca w formacie txt

Do góry