Liceum /26 934 prac/

  • Ocena brak

    Ameryka Północna

    Kanada i Stany Zjednoczone, dwa państwa, które zajmują większą część Ameryki Północnej, należą do największych i najbogatszych krajów świata. Jednak nawet tak potężne i bogate państwa muszą borykać się z wieloma problemami. Kanada i Stany Zjednoczone, dwa państwa, które zajmują większą...

    Ocena / Przedmiot / Geografia

    Autor /Zecer Dodano /31.01.2012 Znaków /13 957

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Parki Narodowe w Ameryce Południowej

    Władze krajów Ameryki Południowej do niedawna nie interesowały się ekologią. W roku 1960 na ca­łym kontynencie były tylko 53 obszary chronione, z czego dwie trzecie na terenie Argentyny i Chile. Chyba najsłynniejszym parkiem narodowym Ame­ryki Południowej jest wpisany na listę UNESCO Park Narodowy...

    Ocena / Przedmiot / Geografia

    Autor /Zecer Dodano /31.01.2012 Znaków /3 231

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Parki Narodowe w Ameryce Środkowej

    Środowisko przyrodnicze Ameryki Środkowej jest bardzo zróżnicowane - od malowniczych gór po­chodzenia wulkanicznego po gorące i wilgotne tro­pikalne niziny. Na przykład Park Narodowy Altos de Campana w Meksyku obejmuje obszary położone na wysokości od 250 do 1035 m n.p.m. Za jedno z najbardziej...

    Ocena / Przedmiot / Geografia

    Autor /Zecer Dodano /31.01.2012 Znaków /1 487

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rezerwaty przyrody w Ameryce Środkowej i Południowej

    Do niedawna w Ameryce Południowej i Środkowej istniało stosunkowo niewiele obszarów chronionych, znacznie mniej niż w innych częściach świata. Liczba parków narodowych i rezerwatów przyrody zaczęła gwałtownie rosnąć dopiero w połowie lat 60. Tropikalne lasy deszczowe i inne naturalne siedliska...

    Ocena / Przedmiot / Geografia

    Autor /Zecer Dodano /31.01.2012 Znaków /2 003

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czy można odwodnić żywność zatopio­ną w cieczy?

    Okazuje się, że odwodnić można żywność zatopio­ną w cieczy. Wysoko stężony roztwór wodny cukru bardzo efektywnie wchłania wodę z komórek żyw­ności, jak i z komórek mikroorganizmów, uniemoż­liwiając im jakąkolwiek działalność. Cukier jest w tym wypadku typowym konserwantem. Używa się go...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /1 162

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Odwadnianie, czyli suszenie żywności

    Odwadnianie, czyli suszenie żywności, niszczy pewne mikroorganizmy oraz zapobiega jej rozkła­dowi wskutek działania pozostałych. Większość z wysuszonych produktów jest przed spożyciem na powrót nawadniana, tak że przypominają one oryginalne, świeże produkty. Część jednakże jest spożywana...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /3 275

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Obróbka wysokotemperaturowa żywności

    Techniki wysokotemperaturowej obróbki żywno­ści to pasteryzacja, wygrzewanie w parze i obrób­ka w bardzo wysokiej temperaturze. Pasteryzacja jest procesem stosunkowo łagod­nym, w którym to żywność jest podgrzewana do temperatur nie przekraczających 100°C. Niszczy to wszystkie bakterie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /1 783

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak schładzać i zamrażać żywność?

    Żywność schłodzona jest przechowywana w tem­peraturze od 0 do 8°C, która jest osiągana w nor­malnych domowych lodówkach. Owoce można przechowywać do roku w temperaturze 1,5-30C. Konserwacja mięsa to zarówno schładzanie jak i zamrażanie. Tusze wołowe są wpierw schładza­ne do 12?C w ciągu 25...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /1 902

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Konserwacja żywności

    Biologiczne i chemiczne procesy psucia się żyw­ności ulegają znacznemu spowolnieniu w niskich temperaturach. Dlatego żywność przechowywana w stanie schłodzonym lub wręcz w zamrożeniu po­zostaje znacznie dłużej przydatna do spożycia. Schładzanie i zamrażanie to dwa procesy nisko­temperaturowej...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /1 534

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Przetwórstwo żywności

    Wiele świeżych artykułów spożyw­czych jest dostępnych jedynie sezonowo. Aby można było cieszyć się ich smakiem przez cały rok, wymyślono różne sposoby ich konserwowania i przetwarzania. Artykuły spożywcze zawierające znaczną ilość wody, takie jak mięso lub owoce, psują się szybko w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /2 260

    praca w formacie txt

Do góry