Pozostałe /8 695 prac/

  • Ocena brak

    Teoria i praktyka zdrowego żywienia - SÓL

    Nasze dzienne zapotrzebowanie na sól to mniej niż 4g i ilość tę możemy dostarczyć organizmowi w całości wraz ze świeżymi owocami. Zwykle soląc potrawy spożywamy jej około

    10-12 razy więcej. Spożycie soli łączy się z wysokim ciśnieniem krwi, które stanowi przyczynę wielu zaburzeń krążenia...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Oswald Dodano /13.10.2011 Znaków /2 252

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Teoria i praktyka zdrowego żywienia - CUKIER

    Zdajemy sobie sprawe, że cukier rafinowany jest tuczący, powoduje psucie się zębów i przyczynia się do występowania cukrzycy. Wszystko, co spożywamy podnosi poziom glukozy we krwi. Podczastrawienia glukoza rozkładana jest nieprzerwanie, powoli, a poziom cukru we krwi utrzymuje się w stałym zakresie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Oswald Dodano /13.10.2011 Znaków /3 550

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Teoria i praktyka zdrowego żywienia - PRODUKTY MLECZNE

    Około 1/3 spożywanego tłuszcu pochodzi z mięsa - takie same ilości zawierają produkty mleczne. Celowe byłoby również ograniczenie ich spożycia lub wprowadzenia zmienników. Produkty mleczne zawierają oczywiście dużo cennych białek, witamin i soli mineralnych, jednak możemy zmiejszyć ilośc...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Oswald Dodano /13.10.2011 Znaków /2 712

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Teoria i praktyka zdrowego żywienia - TŁUSZCZE

    W przeszłości większość tłustej żywności była dostępna tylko dla zamożnych, jednak dzisiaj są najtańszym osiągalnym źródłem kalorii. W tej samej jednostce wagi zawierają prawie dwukrotnie więcej składników energetycznych niż białka i węglowodany. Według danych z roku 1800 tłuszcze...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Oswald Dodano /13.10.2011 Znaków /4 439

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Teoria i praktyka zdrowego żywienia

    Cechą natury ludzkiej jest skłonność do odsuwania od siebie złych nowin. Nie chcemy przyjąć do wiadomości, że niezdrowe odżywianie się doprowadzi nas wkrótce do poważnych schorzeń. Ignorujemy fakt, że wiele produktów kuszących pięknym wyglądem i znakomitym smakiem zawiera niebezpieczne trucizny, a...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Oswald Dodano /13.10.2011 Znaków /4 539

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Teoria ewolucji świata żywego

    1.Ewolucja biologiczna- to nieustanne, zwykle stopniowe, ukierunkowane , nieodwracalane zmiany powodujące przechodzenie organizmów z jednego stanu w drugi.

    Termin ewolucja wprowadził do biologii w XVIII w. Karol Bonnet na określenie zmian zachodzących w zaridku w trakcie przekształacania się go z...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Oswald Dodano /13.10.2011 Znaków /2 714

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czym są Taksje

    TAKSJE- reakcje na zmieniające się środowisko w postaci ruchów całego ciała u wolno żyjących jednokomórkowców. W zależności od działającego bodźca jest światło. Termotaksja- temperatura. Chemotaksja - związki chemiczne. Przykładem taksji jest dążenie eugleny do światła.

    TROPIZMY- ruchy roślin...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Oswald Dodano /13.10.2011 Znaków /2 419

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Świat roślinny morza bałtyckiego

    W morzach i oceanach można wyróżnić dwie grupy ekologiczne roślin:

    1) rośliny osiadłe - tzw. fitobentos,

    2) oraz rośliny wolno żyjące - tzw. fitoplankton.

    Pierwszą grupę tworzą rośliny drobne i duże oraz wielokomórkowe, drugą zaś przeważnie jednokomórkowe lub kolonialne.

    W Bałtyku...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Oswald Dodano /13.10.2011 Znaków /3 484

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ślimaki - Informacje Ogólne

    Ślimaki odpowiadają ogólnej charakterystyce mięczaków. Mają głowę, worek trzewiowy okryty płaszczem i muszlą. Ich cechą jest zaburzenie symetrii dwubocznej, wywołane obróceniem worka wokół osi pionowej oraz spiralnym skręceniem. Przewód pokarmowy i pnie nerwowe zostały skręcone ósemko wato. Mają...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Oswald Dodano /13.10.2011 Znaków /3 254

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Substancje zapasowe u roślin

    Substancje zapasowe u roślin, związki chemiczne syntetyzowane przez rośliny, pełniące rolę źródła energii lub budulca. Substancje zapasowe występują we wszystkich komórkach roślin jako produkty przemiany materii, a ponadto są magazynowane w specjalnych tkankach spichrzowych zlokalizowanych w organach...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Oswald Dodano /13.10.2011 Znaków /1 096

    praca w formacie txt

Do góry