Pozostałe /8 695 prac/

  • Ocena brak

    Wojownik ozdobny (Spizaetus ornatus)

    Orzeł ten występuje w tropikalnych lasach Ameryki Łacińskiej. Poluje zręcznie na duże ptaki (czubacze, papugi, tukany i gołębie), duże gryzonie, jak również jaszczurki i węże. Każda para ortów ma młode raz na 3 lata, przy czym samica składa jedno jajo. Młode latają po trzech...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /323

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Palmojad (Gypohierax angolensis)

    Sęp ten występuje w Afryce nad rzekami. Odżywia się w sposób nie spotykany wśród drapieżnych, ponieważ zjada owoce palmy olejowej i iglastej, pospolitych na obszarze jego występowania. Mocnym dziobem i łapami zrywa podłużne orzechy długości 2-3 cm i obłupuje je ze skorup po kawałku. Jada jednak...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /368

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Urubu różowogłowy [ścierwik różowogłowy] (Cathartes aura)

    Urubu różowogłowy jest niewielkim sępem amerykańskim. Mimo że przypomina sępy Starego Świata i podobnie jak one żywi się padliną, urubu i inne kondory są w rzeczywistości bliższe bocianom i bywają zaliczane do Ciconiiformes. Padliny wyszukują posługując się znakomitym wzrokiem i węchem.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /316

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Cairina scutulata

    Gatunek ten, podobnie jak następny oraz karolinka, gnieździ się na drzewach. Kaczka ta ma szerokie skrzydła, które umożliwiają jej zręczne manewrowanie pomiędzy gałęziami, na których siada bez trudności, mając łapy opatrzone długimi pazurami.

    Gniazdo zakłada w dziuplach. Siedliskiem jej są...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /794

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gęś nilowa (Alopochen aegyptiacus)

    Gęś nilowa należy do grupy przejściowej między gęśmi a kaczkami, będąc jej jedynym reprezentantem w Afryce. Jest to ptak bardzo agresywny, który w obronie gniazda nie waha się przed atakowaniem drapieżców dużo większych od siebie. Widywano samce, które gwałtownym atakiem obroniły swoje potomstwo...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /619

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nettapus pulchellus

    Jest to najmniejszy gatunek wśród blaszkodziobych: osobniki dorosłe mają 30 cm długości i ważą 260 g, podobnie jak turkawka, a 40 razy mniej niż łabędź.

    Występuje na Nowej Gwinei i w północnej Australii, gdzie trzyma się zarośniętych jezior. Żywi się pokarmem roślinnym: drobnymi nasionami...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /569

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Torpedówka krótkopióra (Tachyeres brachypterus)

    Niezdolna do lotu torpedówka żyje na wyspach Malwinach. Jej krótkie skrzydła są przystosowane do życia na płytkich wodach przybrzeżnych. W razie niebezpieczeństwa ucieka, szybko bijąc wodę skrzydłami i łapami. Przypomina wówczas statek pędzący pełną parą.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /295

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Edredon (Somateria mollissima)

    Edredony są to kaczki morskie spotykane na wyspach arktycznych i północnych wy-I brzeżach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Nurkują znakomicie, schodząc na głębo-I kość 15 m, niekiedy nawet do 50 m.

    Mają mocny dziób, pozwalający im na łapanie I małży, skorupiaków i jeżowców, które połykają w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /1 230

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Cyranka (Anas querquedula)

    Cyranka występuje w Europie i Azji. jest kaczką pływająca, tzn. że pożywienia szuka na powierzchni wody. Zanurza mianowicie dziób w wodę, rozchyla go, wciągając wodę szybkimi ruchami języka. Receptory dotykowe na jego powierzchni umożliwiają oddzielenie części jadalnych od mułu i wody, które są...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /553

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kapturnik (Mergus cucullatus)

    Ptak ten żyje na kontynencie północnoamerykańskim na zalesionych brzegach rzek i nad leśnymi jeziorami. Doskonale nurkuje, żywi się drobnymi rybami, owadami. Zjada również nasiona.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /203

    praca w formacie txt

Do góry