Pozostałe /8 695 prac/

  • Ocena brak

    Perkoz zausznik (Podiceps nigricollis)

    Perkoz ten gnieździ się w Europie, Azji i północnej Afryce na gęsto zarośniętych stawach i jeziorach. W przelotach można go spotkać na rzekach. W zimie traci barwne upierzenie godowe i staje się niezdolny do latania przez 3-4 tygodnie, bo pierzy się całkowicie tracąc wszystkie pióra na raz...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /530

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwin mały (Eudyptula minor)

    Jest to gatunek nocny występujący na wybrzeżach Tasmanii, Nowej Zelandii i południowej Australii. Ma tylko 40 cm wysokości przy masie 1,3 kg. Mimo niewielkich wymiarów może przebywać pod wodą ponad 6 min, osiągając głębokość 50-80 m.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /257

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Petrel olbrzymi (Macronectes giganteus)

    Petrel olbrzymi jest wielkości mewy, ale rozpiętość jego skrzydeł wynosi 2 m. Pożywienie jego jest urozmaicone. Na dziobie znajdują się dobrze wykształcone rurkowate nozdrza. Żywi się padliną: zdechłymi fokami, lwami morskimi i słoniami morskimi, ale łowi również ryby, kalmary, porywa często...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /352

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - Rozmnażanie

    Zachowanie gatunku jest głównym zadaniem wszystkich istot żywych. Czynność ta jest u ptaków związana z całym szeregiem wrodzonych zachowań. Najpierw samiec musi znaleźć odpowiednie terytorium (rewir gniazdowy) i bronić go przed innymi samcami własnego gatunku. Posiadanie rewiru stanowi atut...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /4 032

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Emu (Dromaius nouaehollandiae)

    Emu jest drugim pod względem wielkości ptakiem świata. Mierzy ono 1,5-1,9 m przy masie 30-45 kg. Występuje licznie w całej Australii. Żywi się głównie roślinami, częściowo - owadami. Jest szybkobiegaczem o dużej wytrzymałości. Jego mocne nogi mają 3 palce. Osobniki obu pici są podobnie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /661

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - Lot

    Lot stanowi najczęstszy sposób poruszania się ptaków poza kilkoma gatunkami, które utraciły tę zdolność w toku ewolucji. Ciało ptaków ma kształt doskonale opływowy, przypominający gruszkę, i połączone jest z dużymi powierzchniami nośnymi skrzydeł. Górna powierzchnia skrzydła jest wypukła...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /1 709

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kazuar hełmiasty (Casuarius casuarius)

    Kazuar hełmiasty zamieszkuje gęste, tropikalne lasy północnej Australii i Nowej Gwinei. Ma on długie palce, opatrzone ostrymi pazurami, które stanowią groźną broń. 

    Prowadzi samotny tryb życia, odżywiając się owocami. Samiec ma na głowie rodzaj kasku, zbudowanego z kości pokrytych rogiem. Gatunek...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /391

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - Ewolucja

    Ptaki rozwinęły się z gadów, przypuszczalnie z małych dinozaurów. Potwierdza to budowa doskonale zachowanego szkieletu prehistorycznego ptaka Archaeopteryx lithogrci-phica. Został on odkryty w roku 1860 w pokładach jurajskich kolo Solnhofen w Bawarii. Wiek togo znaleziska określono na 140 min lat. Obecnie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /801

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kiwi brunatny [k. południowy] (Apteryx australis)

    Kiwi, najmniejszy z bezgrzebieniowców, żyje w gęstych lasach Nowej Zelandii. Długość jego ciała waha się od 35 do 55 cm, masa zaś od 1,5 do 3,5 kg.

    Samice są większe od samców i mają dłuższe dzioby. Aktywne wyłącznie w nocy, mają małe oczy, ale odznaczają się znakomitym węchem i dotykiem...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /735

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - SZYBKOBIEGACZE

    Strusie, nandu, emu i kazuary należą do największych z żyjących obecnie ptaków. Uważamy obecnie, że pochodzenie ich jest różne. tzn. że nie są ze sobą spokrewnione. Ich cechą wspólną jest utrata umiejętności latania i zdolność do szybkiego biegu. Struś może osiągać prędkość ok. 90 km/h...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /901

    praca w formacie txt

Do góry