Pozostałe /8 695 prac/

  • Ocena brak

    Harpia (Harpia harpyja)

    Przy masie 3,5-4 kg harpia jest jednym z największych ptaków drapieżnych na świe-cie. Jej łapy i palce są bardzo silne i opatrzone długimi szponami. Obszar jej występowania sięga od południowego Meksyku do północnej Argentyny, obejmując zalesione niziny, zwłaszcza w pobliżu rzek. Łapie małpy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /429

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kondor wielki (Vultur gryphus)

    Kondor ten, występujący w Andach, należy do największych wśród latających ptaków świata. Skrzydła jego mają 3 m rozpiętości, masa wynosi 11 kg. Jest pokrewny wymarłemu obecnie Terator-nis incredibilis, który miał skrzydła o rozpiętości ponad 5 m. Kondor wielki jest padlinożerny.

    Głosy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /627

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Orłosęp brodaty (Gypaetus barbatus)

    Ten wielki ptak drapieżny zamieszkuje góry południowoeuropejskie, jak również Azji i Afryki. Brzuch ma białawy, ale w górach przybiera on piękny rdzawy kolor dzięki stykaniu się z tlenkami żelaza zawartymi w skałach.

    Żywi się głównie padliną, ale zdarza mu się atakować kozice i zrzucać je w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /479

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Orzeł przedni (Aquila chrysaetos)

    Jest to najlepiej znany gatunek ptaków drapieżnych. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi 2 m, masa 3-4 kg.

    Zasiedla Europę, Azję, Amerykę Północną i północną Afrykę. Mimo że jako symbol siły i szlachetności widnieje na tarczach herbowych licznych rodzin i krajów, jest w wielu okolicach...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /644

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kondor królewski (Sarcoramphus papa)

    Kondor królewski jest najbarwniejszy ze wszystkich kondorów. U nasady dzioba ma dziwaczną narośl. Występuje w gęstych lasach tropikalnych Meksyku i Argentyny. Pożywienie wyszukuje na ziemi za pomocą węchu. Jak inne kondory nie buduje gniazda, ale składa jaja w szczeliny skalne lub w zaroślach...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /417

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sęp himalajski (Gyps himalayensis)

    Sępy Starego Świata stanowią grupę liczącą 20 min lat. Sępa himalajskiego można spotkać na stokach Himalajów. Rozpiętość jego skrzydeł sięga 2,8 m, a masa wynosi 12 kg. Dzięki swym długim i szerokim skrzydłom wznosi się łatwo w powietrze i szybuje bez wysiłku.

    >

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /669

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sekretarz (Sagittarius serpentarius)

    Sekretarz jest ptakiem dużym, o wysokości 2 m i masie 4 kg. Ten mieszkaniec sawann afrykańskich odznacza się wielkimi łapami opatrzonymi w małe pazury, przypominające paznokcie.

    Zjada węże, jaszczurki i ssaki, czasami nawet wielkości zająca. Ofiary swe zabija szybkimi i silnymi ciosami nóg...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /468

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bielik olbrzymi (Haliaeetus pelagicus)

    Jest to największy gatunek rybołowów. Samce, mniejsze, osiągają masę 6 kg, a samice 9 kg. Rozpiętość skrzydeł sięga 3 m. Jego wielki, żółty dziób przekracza normalne dla drapieżców wymiary. Gnieździ się na wybrzeżach Kamczatki, Morza Ochockiego i Cieśniny Beringa aż po Koreę. Żywi się...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /383

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kania ruda (Milims milvus)

    Kania ruda jest ptakiem drapieżnym średniej wielkości o rozwidlonym ogonie. Gnieździ się w Europie, zachodniej Azji i w północnej Afryce, wybierając okolice nie zadrzewione lub takie, gdzie łąki występują na przemian z zadrzewieniami, często w pobliżu wód.

    W Afryce odwiedza miasta, gdzie żeruje...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /535

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sęp kasztanowaty (Aegypius monachus)

    Sęp kasztanowaty gnieździ się od Morza Śródziemnego aż po Azję Środkową i Mongolię. Podobnie jak inne sępy, brzegi dzioba ma ostro, aby rozdzierać padlinę. Nie chcąc się dzielić zdobyczą z innymi padlinożercami, sęp ton pakuje do wola tyle mięsa, ile się zmieści (a mieści się 2-3 kg)...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /436

    praca w formacie txt

Do góry