Pozostałe /8 695 prac/

  • Ocena brak

    Lophura swinhoei

    Jest to ptak endemiczny dla wyspy Tajwan i jeden z najrzadszych bażantów świata, poważnie zagrożony. Został odkryty w 1862 r. przez angielskiego przyrodnika nazwiskiem Swinhoe. Jest spokrewniony z bażantem srebrzystym, często trzymanym w niewoli.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /263

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Drop olbrzymi (Ardeotis kori)

    Ten afrykański drop jest większy od naszego. Ma, jak wszystkie dropie, tylko 3 palce. Żywi się roślinami, owadami, ślimakami i drobnymi kręgowcami. Mimo swego ciężaru kori jest w stanie unosić się w powietrze, a to dzięki długim lotkom (60 cm) o szerokich dutkach.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /281

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wieloszpon palawański (Polyplectron emphanum)

    Wieloszpon jest gatunkiem leśnym występującym endemicznie na wyspie Palawan (Filipiny). Samiec ma na głowie sterczący czubek, pierś i brzuch - czarne, a czarne pióra na grzbiecie mają błękitne otoczki. Sterówki są ozdobione fioletowymi, czarno-obrzeżonymi oczkami. Wieloszpon prowadzi skryty tryb...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /472

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bambusicola thoracica

    Ten poludniowochiński niewielki ptak grzebiący jest spokrewniony z kuropatwą. Żyje w zaroślach bambusowych, w których słychać niekiedy dźwięczny i przenikliwy glos kogutów.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /197

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Penelopa sp. (Penelope jacquacu)

    Ptak ten z rodzaju penelopa należy do rodziny czubaczy. Jest świetnie przystosowany do życia nadrzewnego. Zręcznie porusza się po gałęziach, śpi na drzewach i, w odróżnieniu od innych grzebiących, na drzewach buduje gniazda. Jest to jeden z najmniejszych grzebiących. Ma głowę pozbawioną...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /381

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kuropatwik nepalski (Ithaginis cruentus)

    Kuropatwik jest ptakiem górskim, zamieszkującym zarośla bambusowe i rododendronowe lub lasy szpilkowe Nepalu, Tybetu i północnej Birmy na wysokości 3000-4000 m. Uważano go za spokrewnionego z bażantami, ale w istocie bliższy jest kuropatwom. Jest to ptak naziemny, który rzadko siaduje na drzewach...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /644

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czubacz żółtodzioby (Crax rubra)

    Czubacz jest ptakiem imponującym, wielkością prawie dorównujący indykowi. U nasady dzioba ma charakterystyczną jasną woskówkę, a na głowie kędzierzawy czub nachylony do przodu, który stroszy, gdy jest podniecony. Żyje w tropikalnych lasach Ameryki, żywiąc się owadami i owocami. Samica znosi 2-3...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /345

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Indyk (Agriocharis ocellata)

    Indyki są największymi ptakami wśród grzebiących: indyk dziki, czyli gwatemalski, waży 11 kg, domowy - 18 kg. Agriocharis ocellataJest ptakiem rzadkim, żyjącym na I południu Meksyku, w Gwatemali i Hondurasie. Waży tylko 5 kg. Odkryty został późno, bo w 1920 r. w Hondurasie.

    Jest on najbardziej...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /690

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Głuszec (Tetrao urogallus)

    Największy ptak pośród głuszcowatych (Tetraon.id.ae) ma masę 6 kg. Spotykany jest w lasach północnej Huropy i Azji, jak również w lasach górskich. Populacja głuszca wykazuje obecnie gwałtowny i niepokojący spadek. Swoje słynne toki rozpoczyna głuszec pieśnią jeszcze przed świtem, siedząc na...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /707

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Argus malajski (Argusianus argus)

    Argus malajski występuje w gęstych lasach tropikalnych na Półwyspie Malajskim, Tajlandii, Sumatrze i Borneo. Samiec waży ok. 10 kg i osiąga wraz z wydłużonymi sterówkami 2 m długości. Jego lotki II rzędu są wspaniałe - ozdobione szeregami połyskujących metalicznie oczek.

    Chcąc przywabić...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /505

    praca w formacie txt

Do góry