Pozostałe /8 695 prac/

  • Ocena brak

    Mewa australijska (Larus novaehollandiae)

    Gatunek ten o kolorowym dziobie i łapach występuje na wybrzeżach Australii i Nowej Zelandii oraz Południowej Afryki.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /120

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Thinocorus rumicivorus

    Ptak ten krótkim i klinowatym dziobem i krótkimi łapami przypomina wróblowe. Występuje w Andach na wysokości 5000 m n.p.m. Płatki skóry chronią nozdrza przed kurzem i piaskiem.

    Żywi się wyłącznie nasionami, które rozmiękają w obszernym wolu dla ułatwienia trawienia, .lak wszystkie ptaki...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /409

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rybitwa rzeczna (Sterna hirundo)

    Rybitwa rzeczna występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej, gdzie gnieździ się w koloniach na wybrzeżach jezior i rzek, jak również na wybrzeżach morskich. Rybitwy te mają długi, rozwidlony ogon i dlatego bywają nazywane jaskółkami morskimi.

    Żerują, latając nad wodą i obserwując uważnie jej...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /503

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kulon (Burhinus oedicnemus)

    Kulon występuje w Europie, Azji i północnej Afryce. Ma on długie trójpalczaste nogi. Jego wielkie oczy o żółtej tęczówce świadczą o nocnym trybie życia. Właściwym jego siedliskiem są tereny półpustynne, ale można go spotkać również na polach uprawnych, a nawet na terenach zalewowych. Żywi się...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /410

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czajka (Vanellus vanellus)

    Czajka, ptak wielkości gołębia, tylko smuklejszy, jest jednym z większych przedstawicieli siewkowych. Ma pięknie mieniące się upierzenie i czubek na głowie. Gniazduje w Ru-ropie i Azji na wilgotnych łąkach i polach uprawnych. Skrzydła ma szersze niż inne siewkowe, co jej umożliwia akrobację...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /600

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rybitwa wąsata (Larosterna inca)

    Rybitwa ta występuje na wybrzeżach Chili i Ekwadoru. Niekiedy ptaki te czekają aż Iwy morskie wypłyną na powierzchnię, aby porwać im ich zdobycz. Gnieżdżą się I w starych norach pingwinów lub petreli, wygrzebanych w grubych pokładach guana.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /263

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wydrzyk ostrosterny [w. pasożytny] (Stercorarius parasiticus)

    Wydrzyk jest ptakiem strefy arktycznej. Podobnie jak mewy, z którymi jest spokrewniony, lata świetnie. Korzysta z tego talentu, aby kraść zdobycz innym ptakom, które dziobie aż wypuszczą zdobycz. W sezonie lęgowym porywa jaja mew i rybitw. Łowi również ryby, małe ptaki i gryzonie.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /315

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sieweczka rzeczna (Charadrius dubius)

    Ten niewielki ptak ma czarno-białe kontrastowo ubarwione pióra na. głowie. Rozprzestrzeniony jest w Europie, północnej Afryce oraz Azji aż clo Nowej Gwinei. Spotkać go można na brzegach stawów, jezior i rzek. Dla zaznaczenia swego rewiru samiec lata nad nim powoli, przechylając się z boku na bok.

    Od...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /745

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Brzytwodziób amerykański (Rynchops niger)

    Brzytwodzioby mają żuchwę dłuższą od szczęki górnej. Łowią ryby, latając tuż nad powierzchnią wody z otwartym dziobem i żuchwą zanurzoną w toni. Gdy zetkną się z rybą, zamykają dziób i zdobycz połykają w locie. Brzytwodziób amerykański ma czarne upierzenie.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /303

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Orlica (Larus ichthyaetus)

    Jest to rzadki gatunek mew o długości 60 cm i rozpiętości skrzydeł 1,5-1,7 m. Jego zasięg obejmuje tereny od Mongolii do Morza Kaspijskiego i Czarnego. Największa kolonia orlicy na Morzu Aralskim liczy 1500 par. Ptak ten zimuje na wybrzeżach Indii i Półwyspu Arabskiego. Żywi się rybami, jak również...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /425

    praca w formacie txt

Do góry