Pozostałe /8 695 prac/

  • Ocena brak

    Treron indyjski (Chalcophaps indica)

    Jest to ptak wspaniale ubarwiony, żyjący w Azji południowo-wschodniej aż do Nowej Gwinei oraz w Australii. Ogon ma dość krótki i kiwa nim z góry na dół, kiedy jest zaniepokojony. Mimo że lata bardzo dobrze, woli uciekać po ziemi. Gniazdo budują oboje rodzice: samiec przynosi materiał, który samica...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /590

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptilinopus superbus

    Gołąb ten jest jednym z najbardziej upierzonych przedstawicieli swego rzędu na Mo-lukach, Nowej Gwinei i w północnej Australii. Żywi się owocami, przebywając najczęściej w koronach drzew, często na wysokości 50 m.

    Gra światła na liściach i kwiatach oraz obfitość owoców zapewniają mu...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /478

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Lophophaps plumifera

    Gołąb ten występuje na stepach i pustyniach środkowej Australii. Ma około 20 cm długości, nastroszony czubek i krótki ogon. Przypomina raczej przepiórkę niż gołębia i biega bardzo zręcznie.

    W razie niebezpieczeństwa usiłuje się ukryć jak ptaki grzebiące zamiast wzlatywać. Kryje się w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /485

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gołąb siniak (Columba oenas)

    Jest to gołąb leśny występujący w Huropie, Azji i północnej Afryce. Gnieździ się w dziuplach drzew i otworach wydrążonych przez dzięcioła czarnego. Jest to najbliższy krewny gołębia skalnego - przodka gołębi udomowionych.

    Siniaki są cenione z uwagi na delikatność i smak mięsa, lecz...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /582

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Alka (Alca torda)

    Alki zamieszkujące strefę zimną półkuli północnej nie powinny być mylone z pingwinami półkuli południowej, niezdolnymi do lotu. Alki pływają znakomicie, nurkują do głębokości 40 m, posługując się w tej sytuacji skrzydłami. Skrzydła mają krótkie i w locie muszą nimi szybko machać...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /577

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gołąb zbroczony (Gallicolumba luzonica)

    Gołąb zbroczony jest niewielkim ptakiem ważącym ok. 250 g. Występuje na Filipinach. Na białej piersi ma plamę krwistoczerwoną, przypominającą ranę zadaną sztyletem. Jest bardzo płochliwy.

    Prowadzi naziemny tryb życia w gęstych lasach tropikalnych na wyspie Luzon, żywiąc się nasionami i...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /396

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Turkawka (Streptopelia turtur)

    Turkawka występuje w lasach Europy, Azji i północnej Afryki. Jej nazwa łacińska jest naśladowaniem dźwięków wydawanych przez tego ptaka: powtarzającego się tur tur. Gnieździ się na drzewach i krzewach, gdzie zakłada byle jak sklecone gniazdo. Można czasem dostrzec złożone jaja, patrząc z dołu...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /694

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Maskonur (Fratercula arctica)

    Maskonur gniazduje na wybrzeżach północnego Atlantyku, resztę roku spędzając w morzu. Ma gruby, szeroki dziób ozdobiony w okresie godowym barwnymi płytkami. Gnieździ się w norach i przez 6 tygodni karmi jedno młode.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /241

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mewa pospolita (Larus canus)

    Mewy tego gatunku są spotykane na wybrzeżach europejskich, a niektóre populacje występują również nad wodami śródlądowymi. Ptaki te gnieżdżą się wraz z innymi gatunkami w koloniach, liczących setki i tysiące par. Wysiadują i karmią młode oboje rodzice. Pisklęta opuszczają gniazdo wkrótce po...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /425

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pijawnik (Pluvianus aegyptius)

    Ten niewielki ptak występuje na piaszczystych wybrzeżach rzek afrykańskich, szczególnie na północ od równika. Mimo że pozbawiony barwnego upierzenia, pijawnik cieszy się dużą popularnością począwszy od starożytności.

    Zarówno grecki Arystoteles jak i Pliniusz podają, że ptak ten wchodzi do...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /940

    praca w formacie txt

Do góry