Pozostałe /8 695 prac/

  • Ocena brak

    Sóweczka (Glaucidium passerinum)

    Jest to najmniejsza z sów. Ma ona tylko 35 cm rozpiętości skrzydeł i masę 60-70 g. Występuje w Europie i Azji. Pokrewne jej sóweczki amerykańskie lub afrykańskie nie przekraczają 12 cm długości.

    Swe terytoria zaznaczają melodyjnym gwizdaniem. Europejska sóweczka poluje na drobne ssaki i ptaki...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /468

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - NOCNI MYŚLIWI

    Sowy tworzą rząd Strigiformes, obejmujący plomykówki i puszczykowate i liczący 156 gatunków. Sowy wyróżniają się dużą głową i wielkimi oczami, które są otoczone twardymi piórami, tworzącymi promienisty wieniec. Oczy są zwrócone ku przodowi, co sprawia. że pole ich widzenia jest dość wąskie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /1 256

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Chlorostilbon aureoventris

    Koliber ten jest jednym z najmniejszych ptaków świata, o masie 2-20 g. Żywi się drobnymi owadami i nektarem.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /118

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sowa śnieżna (Nyctea scandiaca)

    Sowa ta występuje w ark tycznej strefie Europy, Azji i Ameryki Północnej. Łowi ona ptaki i ssaki, a w okresie gniazdowania żywi się głównie lemingami. Z uwagi na wahania liczebności lemingów sowa śnieżna stała się ptakiem wędrownym.

    W dobrych latach, kiedy lemingów jest pod dostatkiem, samica...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /503

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Płomykówka (Tyto alba)

    Jest to sowa średniej wielkości występująca na wszystkich kontynentach. Przyzwyczajona do życia w pobliżu człowieka gnieździ się w starych budynkach, ruinach i dzwonnicach. Jej trzy pierwsze lotki mają kształt grzebienia, zapewniając lot absolutnie cichy. Ta biata dama jest w stanie polować w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /365

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sowa jarzębata (Surnia ulula)

    Sowa jarzębata występuje w tajgach Eurazji i Ameryki Północnej. Łowi drobne gryzonie i ptaki nawet w biały dzień. Gnieździ się w starych gniazdach wronich lub innych. Wysiaduje tylko samica. Młode lęgną się ślepe i pokryte białym puchem, który wkrótce zmienia się na brązowy.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /316

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sówka ziemna (Speotyto cunicularia)

    Ta niewielka sówka amerykańska o długich nogach gnieździ się w opuszczonych norach ssaków. Inne drapieżne ptaki nocne również nie budują gniazd, zajmując opuszczone przez inne‘gatunki, a także gnieżdżąc się w dziuplach i szczelinach skalnych.

    Samica sówki ziemnej sama wysiaduje swe okrąglawe...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /572

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zmrocznik australijski (Podargus strigoides)

    Jest to największy gatunek wśród lelków - rzędu, który obejmuje 104 gatunki ptaków latających o zmroku lub nocą (lelki i paszczaki). Zmrocznik ten występuje w Australii. Nie łapie swych ofiar w locie jak inne lelkowe, ale czatuje na nie na gałęzi. W odróżnieniu od lelków paszczaki budują gniazda z...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /623

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Puchacz (Bubo bubo)

    Puchacz występuje w Europie, Azji i północnej Afryce. Jest to jeden z większych nocnych ptaków drapieżnych. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi około 2 m, a masa 3 kg. Jak u innych sów samica puchacza jest większa od samca. Dzięki swej sile puchacz jest w stanie unieść ofiary dwa razy cięższe od...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /427

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Coua gigas

    Jest to gatunek naziemny występujący na Madagaskarze. Żywi się owadami, pająkami, ślimakami i owocami. Wnętrze dziobów młodych jest pokryte skontrastowa-nymi barwnymi plamami, które pobudzają rodziców do karmienia.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /247

    praca w formacie txt

Do góry