Chemia /285 prac/

  • Ocena brak

    Tworzywa Sztuczne i Syntetyczne - Skład tworzyw sztucznych

    Tworzywa sztuczne są materiałami, w których najistotniejszy składnik stanowią związki wielkocząsteczkowe, syntetyczne lub pochodzenia naturalnego. Oprócz związku wielkocząsteczkowego tworzywo sztuczne zawiera zwykle składniki dodatkowe, które nadają mu korzystne właściwości użytkowe. Składniami tymi...

    Ocena / Przedmiot / Chemia

    Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011 Znaków /7 245

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tworzywa Sztuczne i Syntetyczne

    Od co najmniej 60 lat tworzywa sztuczne znajdują coraz większe zastosowanie w różnych dziedzinach techniki i życia codziennego. Stosowane początkowo jako namiastki tradycyjnych i zarazem deficytowych tworzyw wytwarzanych z surowców naturalnych, stały się następnie pełnowartościowymi materiałami o nowych...

    Ocena / Przedmiot / Chemia

    Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011 Znaków /2 339

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Toksyczne Środki Przemysłowe - Dioksyny

    Dioksyna jest uosobieniem zagrożenia naszego zdrowia przez wiele toksycznych związków znajdujących się w otoczeniu. Badania przeprowadzone na zwierzętach jawnie wskazują na jej toksyczność. Nie ulega wątpliwości, że ludzie byli i są narażeni na kontakt z dioksynami. Występowanie dioksyn w zatrutej...

    Ocena / Przedmiot / Chemia

    Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011 Znaków /2 285

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Toksyczne Środki Przemysłowe - Pierwsza pomoc przy zatruciach TSP

    W przypadkach skażenia ludzi różnymi środkami trującymi istotne znaczenie w ratowaniu ich życia ma sposób udzielania porażonym pierwszej pomocy. Zakres i sposób jej niesienia zależy od rodzaju środka toksycznego, drogi przenikania trucizny do organizmu i aktualnego stanu zdrowia porażonego. Elementem...

    Ocena / Przedmiot / Chemia

    Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011 Znaków /2 345

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Toksyczne Środki Przemysłowe - Zatrucia spowodowane toksycznymi środkami przemysłowymi

    W przemyśle i gospodarce wykorzystuje się ponad 60 tysięcy różnych związków chemicznych, przy czym każdego roku przybywa średnio około 600 nowych. Wiele z nich wykazuje wysoką toksyczność lub silne działanie utleniające czy też wybuchowe i łatwopalne. Zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt ze...

    Ocena / Przedmiot / Chemia

    Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011 Znaków /4 326

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ZALECANA DAWKA

    Według zasad fizjologii żywienia udział tłuszczu całkowitego (widocznego i niewidocznego) powinien stanowić 25-30% ogólnej wartości energetycznej dobowego pożywienia. Przy obecnym stanie wiedzy uważa się, że nadmiar energii pochodzącej z nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczach...

    Ocena / Przedmiot / Chemia

    Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011 Znaków /1 325

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ŹRÓDŁA TŁUSZCZÓW

    Tłuszcze jadalne są pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego zaliczamy m.in. masło, słoninę, smalec, łój. Do tłuszczów roślinnych należą tłuszcze ciekłe, tj. oliwa z oliwek, oleje (np. słonecznikowy, sojowy, arachidowy, rzepakowy) oraz margaryny, które są...

    Ocena / Przedmiot / Chemia

    Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011 Znaków /1 207

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ZNACZENIE DLA ORGANIZMU

    Tłuszcze:

    . to skoncentrowane źródło energii dla wszystkich tkanek i narządów, z wyjątkiem czerwonych ciałek krwi, mózgu i nerek,

    . to wygodna forma gromadzenia przez organizm zapasów,

    . stanowią budulec błon komórkowych i białej masy mózgu,

    . to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i...

    Ocena / Przedmiot / Chemia

    Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011 Znaków /1 038

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia

    Odróżniamy dwa rodzaje tłuszczów. Tłuszcze ciekłe, które zawierają reszty kwasów nienasyconych i tłuszcze stałe, które zawierają reszty kwasów nasyconych.

    Tłuszcze są nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczają się w eterze i benzynie. W wyniku alkalicznej hydrolizy tłuszczów powstają mydła. W świecie...

    Ocena / Przedmiot / Chemia

    Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011 Znaków /860

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tłuszcze

    Tłuszcze są bardzo ważną grupą estrów o dużym znaczeniu gospodarczym, biologicznym. Tłuszcze jadalne są pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego zaliczamy m.in. masło, słoninę, smalec, łój. Do tłuszczów roślinnych należą tłuszcze ciekłe, tj. oliwa z oliwek...

    Ocena / Przedmiot / Chemia

    Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011 Znaków /14 375

    praca w formacie txt

Do góry