Biologia /2 723 prac/

  • Ocena brak

    Konserwacja żywności

    Biologiczne i chemiczne procesy psucia się żyw­ności ulegają znacznemu spowolnieniu w niskich temperaturach. Dlatego żywność przechowywana w stanie schłodzonym lub wręcz w zamrożeniu po­zostaje znacznie dłużej przydatna do spożycia. Schładzanie i zamrażanie to dwa procesy nisko­temperaturowej...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /1 534

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Przetwórstwo żywności

    Wiele świeżych artykułów spożyw­czych jest dostępnych jedynie sezonowo. Aby można było cieszyć się ich smakiem przez cały rok, wymyślono różne sposoby ich konserwowania i przetwarzania. Artykuły spożywcze zawierające znaczną ilość wody, takie jak mięso lub owoce, psują się szybko w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /2 260

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak powstaje piwo?

    Podobnie jak wino, piwo również powstaje w pro­cesie fermentacji. Produkuje sieje głównie z jęcz­mienia, wody, drożdży oraz szyszek chmielu. Z jęczmienia otrzymuje się cukier niezbędny do wyprodukowania alkoholu. Na początku jęczmień poddaje się procesowi słodowania. Ziarno jest mo­czone kilka dni...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Kowal Dodano /31.01.2012 Znaków /1 504

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Alkohol - destylacja

    W celu otrzymania napojów alkoholowych o większej niż owe 14% zawartości czystego alko­holu stosować trzeba proces zwany destylacją. Polega on na tym, że słaby roztwór alkoholu otrzy­many przez fermentację jest ogrzewany do temperatury nieco powyżej temperatury wrzenia alkoholu (78,4°C). Powstała w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Kowal Dodano /31.01.2012 Znaków /794

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wino słodkie czy wytrawne?

    To, czy wino jest słodkie, czy wytrawne zależy od ilości zawartego w nim cukru. Jeżeli przerwiemy fermentację zanim cały cukier zamieni się w alko­hol, to otrzymamy wino słodkie. Wino wytrawne powstanie, gdy przefermentuje całość cukru. Większość win to wina niemusujące. Jednakże niektóre gatunki...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Kowal Dodano /31.01.2012 Znaków /1 316

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Produkcja wina

    Prawdopodobnie po raz pierwszy otrzymano wino zupełnie przypadkowo w sposób opisany powyżej. Powstały napój miał właściwości pobudzające, tak więc spotkał się z zainteresowaniem ówczesnych ludzi. Przez wieki technologię produkcji wina poważnie udoskonalono. Obecnie każdy jej etap jest wnikliwie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Kowal Dodano /31.01.2012 Znaków /1 607

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Napoje alkoholowe

    Produkcja wina, piwa i mocnych alkoholi była kiedyś rzemiosłem graniczącym ze sztuką. Obecnie jest to wielka gałąź przemysłu spożywczego o znaczącym udziale nowoczesnej chemii. Wino zaczęto wytwarzać około 10 tysięcy lat temu we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, skąd umiejętność...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Kowal Dodano /31.01.2012 Znaków /594

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Z czego powstaje wino?

    Wino powstaje w procesie zwanym fermentacją alkoholową, w którym drożdże przemieniają cu­kier w alkohol. Prawdziwe wino (wino gronowe) powstaje z winogron. Wina można produkować takie z innych owoców czy nawet warzyw - są to wina owocowe. Winogrona są idealnym surow­cem do produkcji wina, gdyż...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Kowal Dodano /31.01.2012 Znaków /1 013

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WYDALANIE - Informacje Ogólne

    Jest różne u różnych form zwierzęcych. Zwierzęta żyjące na lądzie przystosowują się do braku wody :

    owady są okryte oskórkiem hitynowym

    ptaki, gady mają ciało pokryte łuskami, ich kanał jest zagęszczony, a więc odciągaja maksymalną ilość wody

    ssaki tracą wodę w postaci...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Erazm Dodano /16.11.2011 Znaków /3 984

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WYPŁAWEK BIAŁY JAKO PRZEDSTAWICIEL PŁAZIŃCÓW WODNOŻYJĄCYCH

    Typ : Płazińce

    Gromada : Wirki

    Gatunek : Wypłąwek biały

    Gromada : Przywry

    Gatunek : Motylica wątrobowa

    Gromada : Tasiemce

    Gatunek : tasiemiec uzbrojony, nieuzbrojony

    Wypławek biały żyje w środowisku wodnym, względnie mocno wilgotnym, pod kamieniami, pod liśćmi, kawałkami drewna. Długość...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Erazm Dodano /16.11.2011 Znaków /4 918

    praca w formacie txt

Do góry