Biologia /2 723 prac/

  • Ocena brak

    Ptaki - Sen

    Wypoczynek i sen zabierają ptakom codziennie sporo czasu. Wiole osób wyobraża sobie błędnie, że ptaki sypiają w gniazdach. W rzeczywistości czynią tak tylko w okresie gniazdowania, z wyjątkiem dzięciołów i wróbli, które budują specjalne gniazda wypoczynkowe.

    Wszystkie inne ptaki przebywają na...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /2 348

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nandu szare (Rhea americana)

    Nandu szare żyje na północnym wschodzie Brazylii i w środkowej Argentynie. Może dochodzić do 1,5 m wysokości i do masy 25 kg. W odróżnieniu od strusia gnieździ się na bagnach, lubi się kąpać, a nawet umie pływać. Żyje w małych stadkach, często w towarzystwie ssaków kopytnych, np. bydła...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /659

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - Odżywianie

    Lot jest bardzo energochłonnym sposobem poruszania się, ptaki mają więc duże zapotrzebowanie pokarmowe. Żerują najintensywniej rano i wieczorem. Pobierany pokarm jest bardzo urozmaicony. Stanowią go rośliny zielne, glony, nasiona, nektar, owoce, mięso, ryby. Owady i ich larwy, robaki, mięczaki i...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /2 039

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    O PTAKACH W KILKU SŁOWACH

    Ptaki są najbliżej spokrewnione z gadami, o czym świadczy budowa ich kośćca i innych narządów, ale ewolucyjnie stoją od gadów znacznie wyżej. Mózg i narządy zmysłów mają wyraźnie lepiej wykształcone, ich krew tętnicza i żylna są całkowicie rozdzielone, serce mają (proporcjonalnie) największe...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /1 374

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zmiana biegów w rowerze

    Wiele rowerów jest wyposażonych w urządzenia służąca do zmiany biegów. Użycie niskiego biegu zmniejsza wysiłek potrzebny do wjechania pod górę. podczas gdy włączając wysoki bieg można jechać szybko, pedałując w umiarkowanym tem­pie. Niektóre rowery wyposaża się w przekładnie planetarne -...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Benek Dodano /31.01.2012 Znaków /2 269

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rowery

    Najstarszym znanym wyobrażeniem pojaz­du jednośladowego jest witraż znajdujący się w kościele w miejscowości Stoke Poges. w angielskim hrabstwie Buckinghamshire. To datowane na rok 1642 dzieło przedstawia osobę poruszającą się na prymitywnym rowerze, odbija­jącą się nogami od ziemi. Lecz nie ma...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Benek Dodano /31.01.2012 Znaków /4 824

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czy można odwodnić żywność zatopio­ną w cieczy?

    Okazuje się, że odwodnić można żywność zatopio­ną w cieczy. Wysoko stężony roztwór wodny cukru bardzo efektywnie wchłania wodę z komórek żyw­ności, jak i z komórek mikroorganizmów, uniemoż­liwiając im jakąkolwiek działalność. Cukier jest w tym wypadku typowym konserwantem. Używa się go...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /1 162

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Odwadnianie, czyli suszenie żywności

    Odwadnianie, czyli suszenie żywności, niszczy pewne mikroorganizmy oraz zapobiega jej rozkła­dowi wskutek działania pozostałych. Większość z wysuszonych produktów jest przed spożyciem na powrót nawadniana, tak że przypominają one oryginalne, świeże produkty. Część jednakże jest spożywana...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /3 275

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Obróbka wysokotemperaturowa żywności

    Techniki wysokotemperaturowej obróbki żywno­ści to pasteryzacja, wygrzewanie w parze i obrób­ka w bardzo wysokiej temperaturze. Pasteryzacja jest procesem stosunkowo łagod­nym, w którym to żywność jest podgrzewana do temperatur nie przekraczających 100°C. Niszczy to wszystkie bakterie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /1 783

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak schładzać i zamrażać żywność?

    Żywność schłodzona jest przechowywana w tem­peraturze od 0 do 8°C, która jest osiągana w nor­malnych domowych lodówkach. Owoce można przechowywać do roku w temperaturze 1,5-30C. Konserwacja mięsa to zarówno schładzanie jak i zamrażanie. Tusze wołowe są wpierw schładza­ne do 12?C w ciągu 25...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nowy Dodano /31.01.2012 Znaków /1 902

    praca w formacie txt

Do góry