Biologia /2 723 prac/

  • Ocena brak

    Nur czarnoszyi (Gavia arctica)

    Nur czarnoszyi zasiedla strefę podbiegunową półkuli północnej, sięgając aż do Szkocji. Żyje na jeziorach, które porzuca zimą, zapuszczając się w głąb lądu. Zimuje również na morzu. W tym okresie stare ptaki tracą elegancką szatę godową barwy czarno-szarej, zmieniając ją na skromne...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /506

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skocz skalny (Eudyptes chrysocome)

    Jest, to pingwin średniej wielkości (55 cm wysokości, masa 4,5 kg) żyjący na wyspach subantarktycznych aż. do południowej Nowej Zelandii. Dzięki długim i ostrym pazurom wspina się zręcznie po stromych skałach.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /224

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Perkoz dwuczuby (Podiceps cristatus)

    Perkoz dwuczuby gnieździ się na brzegach jezior i rzek F.u-rnpy, Afryki i Australii. Może ważyć ok. 1 kg. Ma dwa czarno czuby i dwa piórka po dwóch stronach głowy, odgrywające wielką rolę w zachowaniu godowym. Partnerzy wznoszą się na wodzie pierś w pierś i energicznie trzęsą głowami.

    W...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /1 125

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwin Humboldta (Spheniscus humboldti)

    Gatunek ten wyróżnia się szerokim, czarnym pasem przebiegającym przez pierś i nagą cielistą skórą wokół oczu. Mierzy około 65 cm i waży 4,5 kg. Gniazduje na wybrzeżach peruwiańskich, na północy Chili i na małych wyspach sąsiednich. Upierzenie ma bardzo gęste, a pióra przypominają łuski...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /657

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Perkoz rogaty (Podiceps auritus)

    Perkoz rogaty żyje w podbiegunowej strefie Europy, Azji i Ameryki Północnej, trzymając się gęsto zarośniętych jezior. Przestraszony nurkuje i ukrywa się. W powietrze wzbija się szybko machając krótkimi skrzydłami. Prędkość w locie przekracza 60 km/h.

    Pierwsze młode wylęgają się po dwudziestu...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /587

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwinek magellański (Spheniscus magellanicus)

    Nieco większy od pingwina Humboldta gatunek ten występuje na wybrzeżach chilijskich. patagońskich, na Ziemi Ognistej i Archipelagu Malwinas. Gnieździ się w norach lub szczelinach. Samica znosi zwykle 2 jaja w płytkim zagłębieniu. Przez 42 dni wysiadują je na przemian oboje rodzice. Młode są pokryte...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /400

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Petrel warcabnik (Daption capense)

    Jest to niewielki petrel z południowej półkuli, gnieżdżący się w rejonach Antarktydy, a w porze zimy udający się wraz z ciepłymi prądami w kierunku północnym. Gdy pływa, nie przestaje obracać się z boku na bok, chwytając pływające części pokarmu.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /282

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Perkoz zausznik (Podiceps nigricollis)

    Perkoz ten gnieździ się w Europie, Azji i północnej Afryce na gęsto zarośniętych stawach i jeziorach. W przelotach można go spotkać na rzekach. W zimie traci barwne upierzenie godowe i staje się niezdolny do latania przez 3-4 tygodnie, bo pierzy się całkowicie tracąc wszystkie pióra na raz...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /530

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Petrel olbrzymi (Macronectes giganteus)

    Petrel olbrzymi jest wielkości mewy, ale rozpiętość jego skrzydeł wynosi 2 m. Pożywienie jego jest urozmaicone. Na dziobie znajdują się dobrze wykształcone rurkowate nozdrza. Żywi się padliną: zdechłymi fokami, lwami morskimi i słoniami morskimi, ale łowi również ryby, kalmary, porywa często...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /352

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nandu plamiste (Rhea pennata)

    Mniejsze od nandu szarego, nandu plamiste żyje w Patagonii i w Andach. Jest bardziej masywne i ma gęściejsze upierzenie, które pozwala na znoszenie ostrzejszego klimatu. Żywi się zarówno roślinami, jak i owadami, gadami i drobnymi gryzoniami.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /265

    praca w formacie txt

Do góry