Biologia /2 723 prac/

  • Ocena brak

    Głuptak (Morus bassanus)

    Jest to najpospolitszy gatunek głuptaków, zamieszkujący północny Atlantyk. Dziób jego jest opatrzony zębami, przytrzymującymi złowione ryby. Głuptak lata bardzo dobrze. Aby złowić swą zdobycz z lotu, ptak ten kołysze się na boki ze złożonymi skrzydłami i pikuje z szybkością 100 km/h...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /625

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czapla siwa (Ardea cinerea)

    Czapla siwa występuje w Europie, Azji i Afryce. Dzięki wydłużeniu szóstego kręgu szyjnego mają szyje esowato wygięte, co pozwala na gwałtowne wyrzucanie głowy i harpunowanie zdobyczy dziobem. Długie palce umożliwiają im chodzenie po mule i zręczne poruszanie się wśród trzcin. Jak wszystkie czaple...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /456

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kormoran [k. czarny] (Phalacrocorax carbo)

    Kormoran czarny występuje w Kuropie, Azji, Afiyce, Ameryce Północnej i Australii. Nurkując posługuje się pod wodą nogami. Upierzenie jego nie jest nieprzepuszczalne, co zwiększa jego ciężar właściwy i ułatwia nurkowanie, ale ptaki te muszą poświęcać wiele czasu na suszenie piór po łowieniu ryb...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /677

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kormoran peruwiański (Phalacrocorax bouhainuillei)

    Kormorany gnieżdżą się milionami na wybrzeżach Peru. Ich to odchody, tzw. guano, stanowią cenny nawóz sprzedawany na eksport. Gatunek ten jest zagrożony w wyniku nadmiernej eksploatacji ławic sardeli, stanowiących jego główne pożywienie.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /265

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwin mały (Eudyptula minor)

    Jest to gatunek nocny występujący na wybrzeżach Tasmanii, Nowej Zelandii i południowej Australii. Ma tylko 40 cm wysokości przy masie 1,3 kg. Mimo niewielkich wymiarów może przebywać pod wodą ponad 6 min, osiągając głębokość 50-80 m.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /257

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Albatros wędrowny (Diomedea exulans)

    Jest to jeden z największych ptaków oceanicznych o długości ciała 1,4 m i rozpiętości skrzydeł 3,5 m. Gnieździ się na półkuli południowej pomiędzy 30° a 60° szerokości geograficznej. Umie tak dobrze wykorzystywać siłę wiatru, że dokonuje przelotów 5000-kilometrowych w ciągu 10 dni, prawie nie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /1 463

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - MISTRZOWIE NURKOWANIA

    Tytuł ten przysługuje nurom i perkozom. Nury (Gauiformes) liczą jedynie 5 gatunków doskonale przystosowanych do środowiska wodnego. Mają one 0.5-1 m długości przy masie 1-4,5 kg. Żyją na Wielkich Jeziorach północnoamerykańskich, jak również w Europie i północnej Azji.

    Perkozy (Podicipediform.es)...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /1 117

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwin Adeli (Pygoscelis adeliae)

    Istnieje 16 gatunków pingwinów, występujących wyłącznie na półkuli południowej. Pingwin Adeli zamieszkuje niegościnne wybrzeża Antarktydy, gdzie żyje w koloniach liczących wielo tysięcy par. Jest wytrawnym pływakiem i nurkiem, doskonale przystosowanym do niskich temperatur.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /311

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nur rdzawoszyi (Gavia stellata)

    Jest to najmniejszy z nurów. Żywi się głównie rybami, rzadziej ślimakami i owadami. Podobnie jak inne gatunki nurów w okresie godowym wydaje głośne okrzyki o żałosnym brzmieniu. Partnerzy kojarzą się na ziemi, na ziemi również budują prymitywne gniazdo. Wysiadują na przemian oboje rodzice przez...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /447

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pingwin królewski (Aptenodytes patagonica)

    Jest to największy, po pingwinie cesarskim, gatunek wśród pingwinów. Ma on 0,95 m wysokości i masę 21 kg.

    Gnieździ się w koloniach na wyspach subantarktycznych. Sposób rozmnażania tych największych gatunków zasługuje na omówienie. Podczas toków samiec wydaje głośne okrzyki i wabi samicę specjalnym...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /866

    praca w formacie txt

Do góry