Biologia /2 723 prac/

  • Ocena brak

    Waruga (Scopus umbretta)

    Waruga żyje w Afryce. Długość jej ciała nie przekracza 50 cm. Zasiedla gęsto zarośnięte brzegi rzek i jezior, gdzie buduje bardzo dziwne gniazda, co zabiera obu ptakom wiele tygodni. Rezultatem jest ogromna kula o średnicy 1,8 m, ulepiona z błota przetykanego gałązkami. Gniazdo takie, umieszczone w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /442

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Łabędź czarny (Cygnus atratus)

    Zamieszkujący Australię łabędź czarny jest jakby negatywem innych łabędzi. Ma faliste czarne pióra, jedynie lotki są białe, a dziób o pięknoj barwie koralowej. Podczas wysiadywania rodzice zastępują się wzajemnie. Po wykluciu noszą swoje szaro upierzone pisklęta na plecach pomiędzy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /329

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czerwonak (Phoenicopterus ruber)

    Czerwonaki należą do rzędu flamingów (Phoenicopteriform-es), do którego zalicza się tylko 5 gatunków zasiedlających Europę, Azję, Afrykę i Amerykę Południową. Jest to rząd bardzo stary, który pojawi! się 40 min lat temu.

    Czerwonaki są budową zbliżone do bocianów, ale niektóre jej szczegóły...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /1 061

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Żabiru afrykański (Ephippiorhynchus senegalensis)

    Żabiru afrykański jest jednym z największych i najładniejszych bocianów, o wysokości 1,3 m. Zamieszkuje Afrykę tropikalną. Jego dziób ma u nasady rodzaj siodełkowatej tarczy. Jeszcze dziwniejszy jest dziób butodzioba 168], Jest on wielki i przypomina but czy sabot. Górna szczęka zakończona jest...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /582

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gęgawa (Anser anser)

    Gęgawa ma mocny dziób, którego zębate brzegi służą do przygryzania trawy. Jest bowiem ptakiem roślinożernym, zdolnym do trawienia celulozy dzięki bakteriom bytującym w jelitach. Gęś ta gniazduje w całej Europie i Azji. Jest przodkiem licznych odmian gęsi domowych. Inny gatunek, Anser cygnoides...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /470

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - AMATORZY PLUSKANIA SIĘ

    Gęsi, kaczki i łabędzie zaliczane są do rzędu blaszkodziobych (Anseriformes). obejmującego około 150 gatunków.

    Mimo wielu cech wspólnych ptaki należące do lego rzędu bardzo się różnią wielkością i kształtem. Samce gęsi i łabędzi pilnują gniazda, natomiast kaczory porzucają kaczki. Młode...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /927

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dławigad amerykański (Mycteria americana)

    Dławigad amerykański jest największym bocianem Ameryki Łacińskiej i jednym z większych ptaków latających na tym kontynencie. Jego wielki, czarny dziób jest lekko zakrzywiony, a masywnością dorównuje dziobowi marabuta. W odróżnieniu od tego ostatniego dlawigad nie żywi się padliną, ale łowi ryby...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /499

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skrzydłoszpon obrożny (Chauna torquata)

    Ptak wielkości gęsi z obrożą na szyi, żyjący w Ameryce Południowej. W odróżnieniu od innych blaszkodziobych ma dziób zakrzywiony, łapy nieopłetwione, a na przedniej krawędzi skrzydeł zrogowaciałe ostrogi o znaczeniu obronnym.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /255

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bocian indyjski (Mycteria leucocephala)

    Jest to poludniowoazjatycki gatunek dwubarwnego bociana, żerującego w sposób szczególny. Zanurza on mianowicie na pól otwarty dziób wraz z głową aż poza oczy i powoli kroczy po dnie, szukając ryb i innych kręgowców wodnych. Gody rozpoczyna z nadejściem monsunu. Oba ptaki stroszą wówczas puch w okolicy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /793

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ślepowron (Nycticorax nycticorax)

    Występuje na wszystkich kontynentach z pominięciem Australii (i Antarktydy). Ten ładny choć niewielki przedstawiciel czaplowatych jest aktywny głównie o zmroku i świtem. Żywi się rybami, płazami i owadami. Żeruje czasem w biały dzień, zwłaszcza w okresie lęgowym.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013 Znaków /288

    praca w formacie txt

Do góry