Biologia /2 723 prac/

  • Ocena brak

    Ptaki - WIELKI KLAN GRZEBIĄCYCH

    Grzebiące, która są rzędem bardzo starym, występują na całym świecie z wyjątkiem Polinezji i Antarktydy. Gatunki, składające się w liczbie 285 na ten rząd. różnią się między sobą wielkością i kształtem: najmniejsze ważą 45 g. największe 11 kg. Są to ptaki naziemne z krótkimi dziobami...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /871

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pardwa górska (Lagopus mutus)

    Pardwa górska występuje w wysokich górach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Pardwy są wśród głuszcowatych najlepiej przystosowane do zimnego klimatu.

    Są to jedyne ptaki, które stopniowo bieleją na zimę podobnie jak ssaki polarne. Jeszcze przed pierwszymi śniegami gęste pióra porastają ich nogi, co...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /671

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nogal brunatny (Alectura lathami)

    Nogal brunatny jest gatunkiem australijskim. Jak wszystkie nogale rozmnaża się w sposób niezwykły dla ptaka: nie wysiaduje jaj, ale wkłada je do „inkubatora”, czyli kopca ziemnego przykrytego gnijącymi roślinami, wysokości dochodzącej niekiedy do 5 m.

    Kopiec taki buduje samiec, a gnijące rośliny...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /728

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pustułka (Falco tinnunculus)

    Pustułka jtist gatunkiem o największym zasięgu wśród sokołów, a także gatunkiem najliczniejszym. Charakteryzuje się, jak inne sokoły, ząbkami na górnej szczęce. Skrzydła ma szerokie i ostro zakończone, co jest cechą szybkich lotników. Występuje w Europie, Afryce i Azji.

    Populacja...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /696

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Palmojad (Gypohierax angolensis)

    Sęp ten występuje w Afryce nad rzekami. Odżywia się w sposób nie spotykany wśród drapieżnych, ponieważ zjada owoce palmy olejowej i iglastej, pospolitych na obszarze jego występowania. Mocnym dziobem i łapami zrywa podłużne orzechy długości 2-3 cm i obłupuje je ze skorup po kawałku. Jada jednak...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /368

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Myszołów włochaty (Buteo lagopus)

    Myszołów włochaty żyje w strefie arktycznej Europy, Azji i Ameryki Północnej. Z racji ostrego klimatu jego łapy są pokryte piórami aż do palców. Żywi się gryzoniami, których liczebność wpływa na zagęszczenie populacji tych drapieżników.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /295

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Karakara (Polyborus plancus)

    Karakara występuje w Ameryce Łacińskiej. Jest bliską krewną sokołów, cło których nie jest bardzo podobna. Dobrze biega, szukając na ziemi owadów i drobnych kręgowców. Nie gardzi też padliną i nie waha się porywać w locie zdobyczy kondorom. W odróżnieniu od sokołów karakara buduje własne...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /358

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Harpia (Harpia harpyja)

    Przy masie 3,5-4 kg harpia jest jednym z największych ptaków drapieżnych na świe-cie. Jej łapy i palce są bardzo silne i opatrzone długimi szponami. Obszar jej występowania sięga od południowego Meksyku do północnej Argentyny, obejmując zalesione niziny, zwłaszcza w pobliżu rzek. Łapie małpy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /429

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kondor wielki (Vultur gryphus)

    Kondor ten, występujący w Andach, należy do największych wśród latających ptaków świata. Skrzydła jego mają 3 m rozpiętości, masa wynosi 11 kg. Jest pokrewny wymarłemu obecnie Terator-nis incredibilis, który miał skrzydła o rozpiętości ponad 5 m. Kondor wielki jest padlinożerny.

    Głosy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /627

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Orłosęp brodaty (Gypaetus barbatus)

    Ten wielki ptak drapieżny zamieszkuje góry południowoeuropejskie, jak również Azji i Afryki. Brzuch ma białawy, ale w górach przybiera on piękny rdzawy kolor dzięki stykaniu się z tlenkami żelaza zawartymi w skałach.

    Żywi się głównie padliną, ale zdarza mu się atakować kozice i zrzucać je w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013 Znaków /479

    praca w formacie txt

Do góry