Biologia /2 723 prac/

  • Ocena brak

    Kulon (Burhinus oedicnemus)

    Kulon występuje w Europie, Azji i północnej Afryce. Ma on długie trójpalczaste nogi. Jego wielkie oczy o żółtej tęczówce świadczą o nocnym trybie życia. Właściwym jego siedliskiem są tereny półpustynne, ale można go spotkać również na polach uprawnych, a nawet na terenach zalewowych. Żywi się...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /410

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czajka (Vanellus vanellus)

    Czajka, ptak wielkości gołębia, tylko smuklejszy, jest jednym z większych przedstawicieli siewkowych. Ma pięknie mieniące się upierzenie i czubek na głowie. Gniazduje w Ru-ropie i Azji na wilgotnych łąkach i polach uprawnych. Skrzydła ma szersze niż inne siewkowe, co jej umożliwia akrobację...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /600

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rybitwa wąsata (Larosterna inca)

    Rybitwa ta występuje na wybrzeżach Chili i Ekwadoru. Niekiedy ptaki te czekają aż Iwy morskie wypłyną na powierzchnię, aby porwać im ich zdobycz. Gnieżdżą się I w starych norach pingwinów lub petreli, wygrzebanych w grubych pokładach guana.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /263

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wydrzyk ostrosterny [w. pasożytny] (Stercorarius parasiticus)

    Wydrzyk jest ptakiem strefy arktycznej. Podobnie jak mewy, z którymi jest spokrewniony, lata świetnie. Korzysta z tego talentu, aby kraść zdobycz innym ptakom, które dziobie aż wypuszczą zdobycz. W sezonie lęgowym porywa jaja mew i rybitw. Łowi również ryby, małe ptaki i gryzonie.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /315

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sieweczka rzeczna (Charadrius dubius)

    Ten niewielki ptak ma czarno-białe kontrastowo ubarwione pióra na. głowie. Rozprzestrzeniony jest w Europie, północnej Afryce oraz Azji aż clo Nowej Gwinei. Spotkać go można na brzegach stawów, jezior i rzek. Dla zaznaczenia swego rewiru samiec lata nad nim powoli, przechylając się z boku na bok.

    Od...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /745

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Brzytwodziób amerykański (Rynchops niger)

    Brzytwodzioby mają żuchwę dłuższą od szczęki górnej. Łowią ryby, latając tuż nad powierzchnią wody z otwartym dziobem i żuchwą zanurzoną w toni. Gdy zetkną się z rybą, zamykają dziób i zdobycz połykają w locie. Brzytwodziób amerykański ma czarne upierzenie.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /303

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Orlica (Larus ichthyaetus)

    Jest to rzadki gatunek mew o długości 60 cm i rozpiętości skrzydeł 1,5-1,7 m. Jego zasięg obejmuje tereny od Mongolii do Morza Kaspijskiego i Czarnego. Największa kolonia orlicy na Morzu Aralskim liczy 1500 par. Ptak ten zimuje na wybrzeżach Indii i Półwyspu Arabskiego. Żywi się rybami, jak również...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /425

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skrzydłoszponka brunatnoskrzydła (Vanellus spinosus)

    Skrzydłoszponka zawdzięcza swą nazwę ostrogom kostnym pokrytym rogiem na skrzydłach (w miejscu nadgarstka). Ostrogi te stanowią broń używaną zręcznie w obronie lub przeciw rywalom. Gatunek ten występuje w Afryce, na Bliskim Wschodzie i w południowej części Bałkanów.

    W Afryce spotykany jest na...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /552

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mewa srebrzysta (Larus argentatus)

    Mewa srebrzysta jest rozprzestrzeniona na całej półkuli północnej, a niektóre jej populacje gniazdują w głębi lądu. Jest to duży ptak o rozpiętości skrzydeł dochodzącej do 1,5 m i masie 1,3 kg. Błona pławna spina 3 palce przednie łap. Na żółtym dziobie występuje czerwona plamka, którą młode...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /650

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Szablodziób (Recurvirostra avosetta)

    Szablodziób jest wielkości turkawki, ma długi, cienki dziób zakrzywiony ku górze i szaroniebieskie nogi.

    Palce spięte są błonami pławnymi, co pozwala mu pływać. Gnieździ się na ogół kolonijnie, po 10-60 par razem. Występuje w Europie, Azji i Afryce. W Ameryce i Australii żyją 3 inne gatunki o...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /992

    praca w formacie txt

Do góry