Biologia /2 723 prac/

  • Ocena brak

    Gołąbek długoczuby (Ocyphaps lophotes)

    Jest to gatunek gołębi najliczniej występujących w Australii. Na skrzydłach ma plamę mieniącą się brązowo, na głowic zaś piękny czarny czubek, który ptak ten stroszy, gdy jest zaniepokojony. Gołąbek długoczuby może zjadać bez szkody dla zdrowia nasiona trujące. Trucizna gromadzi się w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /738

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Macropygia phasianella

    Ta duża turkawka żyje w gęstym podszyciu tropikalnych lasów Indonezji, Nowej Gwinei i północnej Australii. Przypomina ptaki grzebiące zarówno postacią, jak i sposobem latania. Po ziemi biega dobrze, mając silne nogi. Żywi się nasionami, jagodami oraz innymi opadłymi owocami.

    Był zaliczany do...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /765

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nurnik (Cepphus grylle)

    Nurnik występuje na wybrzeżach północnego Atlantyku i Bałtyku. Jego masa wynosi tylko 400 g. Gnieździ się w szczelinach skalnych, podczas gdy inne ptaki tego rodzaju w ogóle nie ścielą gniazd i znoszą po jednym jaju w zagłębieniach skały. Młodymi opiekują się oboje rodzice, karmiąc je...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /381

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Macropygia unchall

    Obszar występowania tego ptaka sięga od Himalajów aż do południowo-wschodniej Azji. Od M. phasianella niewiele się różni tak zachowaniem, jak i sposobem odżywiania, ale chętniej przebywa na drzewach.

    Jego rytmiczne krzyki słychać z daleka. Jeszcze; jedną ofiarą człowieka stał się gołąb...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /556

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - GOŁĘBIE I STEPÓWKI

    Rząd gołębi (Columbiformes) obejmuje 304 gatunki występujące na całym świecie poza strefami podbiegunowymi. Są to ptaki różnej wielkości: od gołąbka diamentowego wielkości jaskółki do korońca dorównującego małej indyczce.

    Wszystkie gołębie mają gęste upierzenie, ciało zaokrąglone i...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /1 100

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gołąbek diamentowy (Geopelia cuneata)

    Gołąbek diamentowy o masie niespełna 50 g jest jednym z najmniejszych gołębi. Występuje on w suchych lasach tropikalnych północnej Australii. Jego okres lęgowy zależy od pory deszczowej, która powoduje zakwitanie drzew i zawiązywanie owoców, co zapewnia dostatek pożywienia dla piskląt.

    W porze...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /541

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptilinopus jambu

    Ten niewielki gołąb owo-cożerny zasiedla lasy tropikalne południowo-wschodniej Azji. Żywi się wyłącznie owocami, które są niekiedy wielkości jego głowy. Umożliwia mu to szerokość jego dzioba. Zotądek ma wysłany zrogowaciałymi wyrostkami, które służą do rozcierania miąższu owoców, podczas gdy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /454

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Treron indyjski (Chalcophaps indica)

    Jest to ptak wspaniale ubarwiony, żyjący w Azji południowo-wschodniej aż do Nowej Gwinei oraz w Australii. Ogon ma dość krótki i kiwa nim z góry na dół, kiedy jest zaniepokojony. Mimo że lata bardzo dobrze, woli uciekać po ziemi. Gniazdo budują oboje rodzice: samiec przynosi materiał, który samica...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /590

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptilinopus superbus

    Gołąb ten jest jednym z najbardziej upierzonych przedstawicieli swego rzędu na Mo-lukach, Nowej Gwinei i w północnej Australii. Żywi się owocami, przebywając najczęściej w koronach drzew, często na wysokości 50 m.

    Gra światła na liściach i kwiatach oraz obfitość owoców zapewniają mu...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /478

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Lophophaps plumifera

    Gołąb ten występuje na stepach i pustyniach środkowej Australii. Ma około 20 cm długości, nastroszony czubek i krótki ogon. Przypomina raczej przepiórkę niż gołębia i biega bardzo zręcznie.

    W razie niebezpieczeństwa usiłuje się ukryć jak ptaki grzebiące zamiast wzlatywać. Kryje się w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /485

    praca w formacie txt

Do góry