Biologia /2 723 prac/

  • Ocena brak

    Lorysa tęczowa (Trichoglossus haematodus)

    Lorami i lorysami nazywane są niewielkie, bogato ubarwione papugi charakterystyczne dla Australii, Nowej Gwinei i sąsiednich wysp pacyficznych.

    Ptaki te odżywiają się pyłkiem kwiatowym i sokiem owoców. Na końcu języka mają jakby szczoteczkę ze zro-gowacialych włosków-wprowadzają ją do wnętrza...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /689

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Eos reticulata

    Lora ta żyje w Indonezji. .lest to gatunek, który łatwo daje się oswoić, przywabiany miodem lub sokiem owocowym. Te barwne ptaki budzą wielką sensację, gdy siadają po kilka na wyciągniętych rękach i na głowach turystów. Można je również trzymać w wolierach, gdzie rozmnażają się regularnie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /366

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pseudeos fuscata

    Gatunek ten zasiedla lasy górskie na Nowej Gwinei, docierając ponad 2000 ra n.p.m. Samce, jak u większości papug, są czule dla swej połowicy, karmiąc ją parę razy na dzień i przeczesując piórka na jej głowie. Rytuał ten powtarzają również pary już skojarzone dla podtrzymania więzów...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /351

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kea (Nestor notabilis)

    Kea jest najbardziej wytrzymałym na chłód gatunkiem papug, zamieszkującym góry na południowej wyspie Nowej Zelandii. Jej siedliska położone są powyżej górnej granicy drzew, na wysokości 2000 m n.p.m., gdzie kea musi czasem wytrzymywać burze śnieżne. Jest to ptak figlarny i ciekawy, co o mało nie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /642

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Psittrichas fulgidus

    Papuga ta wyróżnia się nastroszonymi piórkami na karku. Jest wielkości wrony (50 cm długości). Żyje w wilgotnych lasach tropikalnych Nowej Gwinei, sięgając do wysokości 2000 m n.p.m.

    Żywi się pąkami, młodymi pędami, jagodami i innymi owocami. Żyje w trwałych stadłach, kryjąc się w koronach...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /400

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - NADOBNE GADUŁY

    Rząd papug (Psittaciformes) obejmuje 340 gatunków, bardzo się różniących między sobą tak ubarwieniem, jak wielkością, i rozprzestrzenionych w strefie podzwrotnikowej na całym świecie.

    Najmniejsza reprezentantka tego rzędu. Micropsitta pusio z Nowej Gwinei mierzy 8 cm. podczas gdy największe ary...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /1 084

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wongawonga (Leucosarcia melanoleuca)

    Jest to gołąb australijski, wydający monotonne dźwięki przypominające wongawonga.. które można słyszeć z odległości 1 km. Ptak ten głośno trzepocze skrzydłami w razie niebezpieczeństwa. Prowadzi na ogół naziemny tryb życia, żywiąc się owocami i nasionami.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /292

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gołąb nikobarski (Caloenas nicobarica)

    Gołąb ten występuje na Nikobarach i Filipinach, położonych na Oceanie Indyjskim. Zasadniczo jest gatunkiem naziemnym, ale gniazdo buduje na drzewie. Żywi się nasionami i owocami.

    Od innych gołębi różni się powolnym wzrostem młodych, które opuszczają gniazdo po trzech miesiącach. W okresie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /424

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pustynnik (Syrrhaptes paradoxus)

    Pustynnik należy do rzędu stepowek (Pieroclidijormes) mających wiele wspólnego z gołębiami, ale również z siewkowymi. Postać, wielkość i sposób latania mają podobne do gołębi, od których różnią się kształtem dzioba, krótkimi nogami pokrytymi piórami oraz nieobecnością tylnego palca. Ta ostatnia...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /920

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Maskonur (Fratercula arctica)

    Maskonur gniazduje na wybrzeżach północnego Atlantyku, resztę roku spędzając w morzu. Ma gruby, szeroki dziób ozdobiony w okresie godowym barwnymi płytkami. Gnieździ się w norach i przez 6 tygodni karmi jedno młode.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013 Znaków /241

    praca w formacie txt

Do góry