Biologia /2 723 prac/

  • Ocena brak

    Aratinga solstitialis

    Papuga ta ma spiczasty ogon podobnie jak połowa papug. Jest ona barwy jaskrawo-żółtej, jedynie lotki ma zielone. Występuje w Ameryce Południowej na granicy lasów tropikalnych i sawann krzaczastych. Sposób odżywiania ma taki sam jak inne papugi, nie różni się również zachowaniem związanym z...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /349

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Alisterus chloropterus

    Jest to papuga średniej wielkości rozpowszechniona na Nowej Gwinei. Jest blisko spokrewniona z australijską papugą królewską. Zamieszkuje lasy górskie, gdzie żywi się młodymi pędami owocami i nasionami.

    Gnieździ się w dziuplach drzew. Samica składa 3-6 jaj, wysiadywanych tylko przez nią w ciągu...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /484

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Lora wielka (Eclectus roratus)

    Ta wielka papuga występuje w Australii, na Nowej Gwinei, Wyspach Salomona, Sun-dajskich, na Molukach i na Archipelagu Bismarcka. Na ogól samce papug nie różnią się zasadniczo zabarwieniem od samic, np. samiec papużki falistej ma jedynie wo-skówkę niebieską, samica - brunatną. Lora wielka stanowi pod...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /860

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Aleksandretta obrożna (Psittacula krameri)

    Gatunek ten występuje w Afryce i w Indiach. Jak wszystkie papugi ma ona długi i wysmukły ogon.

    Pierwsze żywe papugi zostały przywiezione do Europy z Indii w roku 327-325 p.n.e. przez Aleksandra Wielkiego, do którego imienia nawiązuje nazwa omawianego ptaka. Od tej pory ptaki te są poszukiwane ze...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /693

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Psittacula himalayana

    Papuga ta żyje na stokach Himalajów do wysokości 3800 m n.p.m., na obszarze od Kaszmiru do Assamu. Żywi się nasionami, owocami i młodymi pędami. Jej mięsisty język tworzy rodzaj łyżeczki, którą zbiera wodę. Połykają, przyciskając język do podniebienia.

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /285

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nierozłączka czarnogłowa (Agapornis personatus)

    Nierozlączki są to niewielkie papużki afrykańskie, charakteryzujące się dużymi głowami i krótkimi ogonami. Ich nazwa nawiązuje do stałości uczuć. Istotnie, więzy małżeńskie nie-rozłączek są najmocniejsze wśród wszystkich zwierząt. Trzymanie w klatce samotnej nierozłączki jest...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /694

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Amazonka kubańska (Amazona leucocephala)

    Amazonki są papugami średniej wielkości, występującymi w Ameryce Południowej i przystosowanymi do życia nadrzewnego. Omawiany gatunek występuje na Kubie i na Bahamach. Jego popularność wśród amatorów ptaków egzotycznych stanowi zagrożenie dla gatunku. Stały popyt na te ptaki na rynkach europejskich i...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /490

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kakadu inka (Cacatua leadbeateri)

    Kakadu inka należy do najelegantszych papug tego rodzaju w Australii. Ma różowe upierzenie i wspaniały czubek. Dziób jej jest stosunkowo krótki i szeroki, a język mały. Dlatego naśladuje ona głos ludzki w sposób niedoskonały. Żywi się nasionami i owocami, a wodę pije, posługując się dolną...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /417

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kakadu żółtoczuba (Cacatua galerita)

    Jest to jeden z najpospolitszych gatunków papug w Nowej Gwinei i w Australii. Po okresie lęgowym ptaki te zbierają się w duże stada. Po silnych ulewach kakadu żółtoczuba zwiesza się głową na dół, aby wysuszyć swe pióra, po czym dosusza je na słońcu i wygładza dziobem przez dłuższy...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /335

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kakadu wielka (Probosciger aterrimus)

    Ten ciemno upierzony ptak jest największy pośród papug kakadu Nowej Gwinei i północnej Australii. Ma on ogromny dziób, długi na 10 cm i szeroki. Za jego pomocą otwiera najtwardsze orzechy. Trzyma mianowicie orzech górną szczęką, a poprzecznymi ruchami dolnej wypiłowuje w nim otwór.

    Następnie wsadza...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /557

    praca w formacie txt

Do góry