Pozostałe /1 052 prac/

  • Ocena brak

    Aktywa, pasywa, bilans

    Aktywa-zasoby majątkowe firmy.

    Pasywa-źródła pochodzenia majątku.Pasywa:I Kapitały własne:-kapitał podstawowy-kapitał zapasowy-kapitał rezerwowy-wynik finansowy;II Kapitały obce(zobowiązania):-długoterminowe-krótkoterminowe-z tytułu pożyczek-z tytułu kredytu wobec banku-wobec...

    Ocena / Przedmiot / Przedsiębiorczość

    Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011 Znaków /3 203

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak można przeciwstawić się problemom społeczeństwa polskiego?

    „ Jak można przeciwstawić się problemom społeczeństwa polskiego?”

     

    Polska jest krajem, w którym możemy zaobserwować wiele problemów społecznych. Począwszy od ubóstwa i bezrobocia, poprzez patologie, takie jak środki odurzające, przemoc, przestępczość i prostytucję, na piratach drogowych...

    Ocena / Przedmiot / WOS

    Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011 Znaków /7 758

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Podstawowe informacje

     

    Najważniejsze potrzeby w relacji jednostka-społeczeństwo: potrzeby biologiczne, takie jak potrzeba zaspokajania głodu i pragnienia; potrzeba przedłużenia gatunku; potrzeba bezpieczeństwa, przynależności i miłości oraz potrzeba uznania i współzawodnictwa.

    Socjalizacja: (łac. Socialis-towarzyski...

    Ocena / Przedmiot / WOS

    Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011 Znaków /5 958

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Opis witamin z gr.A, D, E, K

    WITAMINA A(retinol&karoten)Produkty:tran,wątroba,nerki,kapusta, pomidory,maslo,śmietana,sery tłuste,liście buraka,szczaw,kalarepa, marchew,pietruszka,sałata,szpinak,dynia.Właściwości:wrażliwa na tlen&światło,ginie podczas jełczenia tłuszczu&oddziaływania ciepła & suszenia.Rola w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011 Znaków /1 884

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Opis witamin z gr.B

    WIT B1(tiamina):Źródła:drożdże piwne,mięso,chleb pełnoziarnisty,mąka&ziarno soi,płatki owsiane,mleko w proszku,groch,kalafior,kasza jaglana.

    Wł:wrażliwa na alkalia&gotowanie.

    Rola w org:udział w przemianie węglowodanów,warunkuje prawidłowy stan włókien nerwowych.

    Obj.niedob:brak...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011 Znaków /2 626

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Białka - podział białek

    Pierwiastki z których zbudowane są białka:

    azot,węgiel,wodór,tlen.

    W skład niektórych białek wchodzą takie pierwiastki jak:

    siarka,fosfor,wapń,miedź,cynk,jod,magnez.

    Wzależności od liczby aminokwasów w cząst.białka rozróżnia...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011 Znaków /4 471

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Składniki mineralne - makroskładniki

    SKŁADNIKI MINERALNE:części skł.organizmu człowieka.Składniki te w postaci popiołu pozostają po spaleniu tkanek człowieka.Skł.te stanowią ok.4%masy człowieka.

    MAKROSKŁADNIKI:skł.,których ilość w organizmie jest większa,a zapotrzebowanie dzienne przekracza...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011 Znaków /2 755

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mikroelementy - żelazo, miedz, cynk...

    ŻELAZO:wchodzi w skł.Hemoglobiny(czerwony barwnik połączony z białkiem w krwi)&miglobiny(j/w w mięśniach)

    Żelazo jest niezbędne do:transport tlenu po organizmie,tworzenie erytrocytów,procesów utleniania zachodzących w żywych komórkach.

    Obj.niedoboru żelaza: anemia, osł. organizmu,zawroty...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011 Znaków /2 828

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Podział na grupy produktów spożywczych i ich charakterystyka cz.2

    ZIEMNIAKI:Skład chemiczny ziemniaków:sktobia(15-18%),substancje białkowe(1,2%),skł.mieneralne(1%), tłuszcz (0,1%),woda(60-70%),witaminy(C,B1,B2).Najbogatsza w białko,skł.mineralne i wit jest warstwa podskórna. Największa zawartość witaminyCwZiemniakach jest jesienią. Wartość odżywczą ziemniaków...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011 Znaków /2 157

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Podział na grupy produktów spożywczych i ich charakterystyka

    PRODUKTY ZBOŻOWE:źródło węglowodanów(zwłaszcza skrobia&błonnik),dostarczają energii;mała zawartość tłuszczu; białko niepełnowartościowe roślinne;składniki mineralne:żelazo niehemowe,magnez,cynk,wit.z gr.B.

    MLEKO:pokarm dla młodych ssaków,zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze poza...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011 Znaków /2 705

    praca w formacie txt

Do góry