-
Ocena brak
Izolacja termiczna lodówek i zamrażarek
Kluczowe znaczenie dla lodówek i zamrażarek ma dobra izolacja termiczna, inaczej ciepło z zewnątrz mogłoby znacznie podnosić temperaturę wewnątrz urządzenia. Bez właściwej izolacji chłodziarka zużywałaby także bardzo dużo energii, gdyż agregat musiałby pracować bez przerwy, by usunąć wciąż...
-
Ocena brak
Lodówki i zamrażarki
Działanie chłodziarek opiera się na tym, że podczas przejścia cieczy w stan gazowy pobiera ona ciepło, które jest następnie oddawane przy skraplaniu gazu. W lodówce ciecz zwana czynnikiem chłodzącym przechodzi przez urządzenie zwane parownikiem. Składa się ono zwykle z powyginanej esowato rurki...
-
Ocena brak
Kuchenki mikrofalowe
Normalne kuchnie elektryczne mają grzałki, rozgrzewające się pod wpływem przepływającego przez nie prądu. Grzałki podnoszą temperaturę powietrza w piekarniku, a ono konwekcyjnie ogrzewa znajdującą się w nim potrawę. Kuchenki mikrofalowe wykorzystują do ogrzewania potraw promieniowanie...
-
Ocena brak
Piekarniki
Nowoczesne kuchnie wyposażane są raczej w osobny piekarnik i płytę wbudowane bezpośrednio w meble, aniżeli w jednoczęściową kuchenkę zespoloną. Takie rozwiązanie pozwala na większą swobodę przy projektowaniu kuchni, gdyż piekarnik tego rodzaju można umieścić w dużo korzystniejszym miejscu...
-
Ocena brak
Nowoczesne kuchnie
Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez współczesnych urządzeń kuchennych. Obecnie większość mieszkańców krajów rozwiniętych posiada lodówkę, która jeszcze nie tak dawno była uważana za jedno ze znamion luksusu. Wyposażenie kuchni staje się wciąż coraz doskonalsze, istniejące urządzenia...
-
Ocena brak
Jak wytwarzać kolorowe światło?
W połowie lat 60. naszego wieku do wysokociśnieniowych rtęciowych lamp jarzeniowych dodano ziemię rzadką, wanadan itru. Stworzyło to czerwoną fluorescencję, która znów kompensowała brak czerwieni w świetle rtęciowym. Te lampy zajmowały znacznie mniej miejsca niż świetlówki i po dodaniu...
-
Ocena brak
Zielone światło
Stosowano też lampy rtęciowe o skutecznościach 45 lumenów na wat dające zielonkawe światło, które nie było tak monochromatyczne. Ale wygląd człowieka i rzeczy w tym świetle był płaski i upiorny. W późnych latach 30. XX w. dodawano luminofory fluorescencyjne, aby wytworzyć nieco czerwieni...
-
Ocena brak
Co to są halogeny?
Innym sposobem spowolnienia ulatniania się włókna jest użycie lamp wolframowo - halogenowych. Do bańki wprowadza się niewielką ilość pewnych halogenów - jodu lub bromu. Tworzą one z wolframem niestabilny związek chemiczny, który osadza się z powrotem na włóknie zamiast na wewnętrznej stronie...
-
Ocena brak
Żarówki dzisiaj
Nowoczesne żarówki elektryczne mają spiralne włókno z wolframu wewnątrz szklanej bańki. Prąd elektryczny przepływający przez włókno nagrzewa je aż do 2 700° C, to daje mocne, białe światło. Światło emitowane przez lampę mierzy się w lumenach. Stosunek produkowanej ilości światła do...
-
Ocena brak
Rozwój elektryczności
Najwcześniejsze lampy elektryczne skonstruowane zostały przez sir Humphreya Davy'ego w 1809 r. Były to węglowe lampy łukowe. Dwa pręty z węgla drzewnego przymocowane były do końcówek ogromnych baterii. Gdy stykano je razem zaczynały świecić rozżarzone do białości w punkcie zetknięcia. Gdy...