Ocena brak

Zwinięć (spodziec) okrajkowy

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1 cm. Okazały, z rzucającym się w oczy rysunkiem przedstawiciel rodziny zwińcowatych. Przednie skrzydła są, tak jak głowa, przedplecze i tarczka, błyszcząco czarno i czerwono ubarwione, natomiast tylne skrzydła są ciemne.

Środowisko: ciepłe, dobrze nasłonecznione stanowiska, pastwiska, miedze, brzegi lasów i ubogie łąki. Unika intensywnie użytkowanych terenów rolniczych.

Występowanie: przede wszystkim cieplejsze obszary Europy.

Liczebność: lokalnie bywa liczny, ale ogólnie dosyć rzadki.

Pokarm: soki różnych roślin.  

Uwagi: bardzo ładne czerwono-czarne ubarwienie tych pluskwiaków pełni rolę sygnału ostrzegawczego dla potencjalnych wrogów, którzy po pierwszym ich spróbowaniu w przyszłości unikają już owadów o takim barwnym wzorze. Ptaki, które próbują zjadać zwińce, wypluwają je z wyraźnymi oznakami wstrętu.

Podobne prace

Do góry