Ocena brak

Żuraw

Autor /Micky78 Dodano /27.06.2013

Grus grus (L.), rodzina Gruidae  żurawie. Jest dużym ptakiem podobnym do bociana (115 cm długości), z długimi nogami, długą szyją i stosunkowo długim, klinowatym dziobem. Ubarwienie zarówno samca, jak i samicy jest szare (młodych ptaków brązowoszare), z czarnym czołem, tyłem głowy, podgardlem, gardzielą, brzegami i zakończeniami skrzydeł oraz ogona.

Boki głowy i wierzch szyi są białe, plama na ciemieniu czerwona. Żuraw żyje głównie w północno-wschodniej Europie i na Syberii, miejscami również w Europie południowo--wschodniej i w Azji Mniejszej. Zamieszkuje mokradła oraz wilgotne przerzedzone lasy, poza okresem gnieżdżenia się — brzegi wód, łąki, pastwiska.

W czasie toków żurawie wykonują charakterystyczne tańce. Gniazda z suchej trzciny, sitowia i trawy ścielą na bagnach. Wysiadywanie jaj (zwykle 2) trwa 28—31 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po trzech dniach. Żuraw odżywia się owadami i małymi kręgowcami, w mniejszym stopniu pokarmem roślinnym.

Podobne prace

Do góry