Ocena brak

Żupałek ważkowaty

Autor /Borys999 Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 2,5 cm, rozpiętość skrzydeł do 5,2 cm. Wyglądem i zachowaniem przypomina motyla. Żupałek nie ma jednak łusek na szklistych, przy nasadzie ciemnobrązowych, a dalej częściowo żółtych skrzydłach. Ciało gęsto, czarno owłosione. W spoczynku skrzydła są skośnie dachowato złożone nad ciałem. Aktywny w ciągu dnia, szczególnie w ciepłych godzinach południowych.  

Środowisko: gatunek ciepłolubny, przebywający na nasłonecznionych zboczach porośniętych ubogą roślinnością.

Występowanie: na południu Europy pospolity, na północ od Alp tylko na nielicznych ciepłych stanowiskach. W Polsce nie występuje.

Liczebność: w środkowej Europie bardzo rzadki i w wysokim stopniu zagrożony wyginięciem!

Rozród: jaja są składane po kilka na łodygach traw. Żyjące na ziemi drapieżne larwy mają krótkie nogi, walcowate ciało oraz wielkie cęgowate żuwaczki.

Podobne prace

Do góry