Ocena brak

Zrąbień dębowiec

Autor /Walerian Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1,2-1,4 cm. Wspaniale metalicznie mszystozielono ubarwiony z 4 jasnymi owalnymi plamami na pokrywach.  

Środowisko: stare drzewostany liściaste i sady, w których leżą na ziemi grube, próchniejące konary.

Występowanie: w całej Europie po południową Skandynawię, jednak często wyspowo i w zróżnicowanej liczebności. Brak go na północnym zachodzie środkowej Europy. Obszar rozsiedlenia zrąbienia dębowca sięga na wschodzie po Azję Środkową i Iran, a na południu po północną Afrykę.

Liczebność: w wielu rejonach nie jest rzadki, w innych brak go zupełnie. Najczęściej spotkać go można w czerwcu i lipcu, siedzącego na suchych, ściętych lub powalonych drzewach, nieobrobionych klocach i drewnie uło-| żonym w sągi.

Rozród: samica składa jaja pod korę lub | w szpary drewna.

Pokarm: larwy żerują pod korą pni i grubszych gałęzi dębów, buka i drzew owocowych.

Podobne prace

Do góry