Ocena brak

Żółw skórzasty

Autor /Bill Dodano /12.01.2012

Rodzina żółwie skórzasle (Dermochelydidae)  

Wygląd: bardziej podługowaty od przedstawicieli rodziny właściwych żółwi morskich (Che-loniidae). Na karapaksie znajduje się 7, a na plastronie 5 wydatnych, podłużnych fałdów, dzielących pancerz na wyraźnie oddzielone od siebie części, przypominające fragmenty skórki banana i nadające mu charakterystyczny wygląd. Długość pancerza dorosłych osobników może przekraczać 180 cm (według niektórych źródeł dochodzi nawet do 3 m - przyp. tłum.).

Duże ż. skórzaste o długości ponad 2 m i masie 500-600 kg są cięższe od największych krokodyli. Osobniki ważące ponad 350 kg spotykane są bardzo rzadko. Świeżo wylęgnięte z jaj młode mierzą około 6 cm długości i dzięki podłużnym fałdom na pancerzu już wtedy można określić ich przynależność gatunkową. Ten olbrzym wśród żyjących w morzach żółwi nie ma typowego twardego pancerza. Przeciwnie, jest on zbudowany z bardzo wielu drobnych, nie zrośniętych ze sobą płytek kostnych zatopionych w grubej, mocnej, lecz jednocześnie gładkiej i stosunkowo miękkiej skórze - stąd nazwa żółwia.

Na krawędzi przedniej części szczęki znajdują się dwa podobne do zębów wyrostki (po jednym z każdej strony), oddzielone od tylnej części szczęki głębokim wycięciem, dzięki czemu profil głowy tego żółwia ma bardzo charakterystyczny wygląd. Na szyi znajdują się małe jasne plamy, które mogą tworzyć rzędy. Przednie nogi są silnie rozwinięte i tworzą znakomite, potężne wiosła, dzięki którym żółw skórzasty może pływać szybko i wytrwale. Nie ma na nich pazurów, ani dużych łusek. Rozpiętość przednich nóg u dużych osobników może przekraczać 2,5 m. Tylne nogi są słabiej rozwinięte, a ogon jest krótki i tylko nieznacznie wystaje poza pancerz. Ubarwienie waha się od ciemnobrązowego do czarnego.

Występowanie: na całym świecie w tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych strefach oceanów. W morzach europejskich występuje głównie u wybrzeży Atlantyku, rzadziej w Morzu Północnym i Śródziemnym. Tam również znajdują się plaże, na których samice składają swoje jaja.

Środowisko: żółw skórzasty jest zdecydowanie związany ze strefą otwartego morza, dlatego też rzadko spotyka się go w pobliżu lądu.

Tryb życia: mało wiadomo o zwyczajach tego rzadkiego i trudnego do obserwowania zwierzęcia. Prawdopodobnie odbywa długie wędrówki w poszukiwaniu partnera (partnerki) i odpowiednich plaż.

Rozród: samice brzemienne dojrzałymi jajami wychodzą na brzeg, wyszukując uprzednio odpowiednie, odludne i piaszczyste plaże położone zwykle na ustronnych wybrzeżach tropikalnych mórz. Następnie te potężne, ważące znacznie ponad 100 kg zwierzęta, pełzną aż poza linię najwyższego przypływu i wykopują przednimi nogami obszerne jamy. Każda samica składa do takiego zagłębienia 90-150 jaj rozmiarów piłki tenisowej, po czym jamę starannie zasypuje.

Po zakończeniu trwającego około 2 miesięcy rozwoju zarodkowego z jaj wylęgaja się młode, i najkrótszą drogą podążają natychmiast do morza. Tylko dzięki temu, że wykluwają się masowo i niemal jednocześnie, części z nich udaje się ujść żarłoczności ich naturalnych wrogów. Są przecież wówczas jeszcze zupełnie bezbronne i zaciekle poluje na nie wiele drapieżników. Dopiero gdy ich długość przekroczy 1 m mogą stosunkowo bezpiecznie przemierzać morza i oceany. Gdy młode samice dojrzeją płciowo, będą starały się wrócić w celu złożenia jaj na tę samą plażę, na której przyszły na świat.

Pokarm: niewielkie morskie zwierzęta, głównie meduzy, w tym również niebezpieczna dla kąpiących się ludzi, ze względu na zawarty w jej parzydełkach bardzo silny jad, bąbelnica (Phy-salia physalis). Żółwie skórzaste muszą zjadać ogromne ilości tych składających się niemal wyłącznie z wody jamochłonów, aby pokryć zapotrzebowanie swych organizmów na niezbędne składniki odżywcze. Zębowate wyrostki na krawędzi szczęki ułatwiają im chwytanie śliskiej zdobyczy. Żywią się również pelagicznymi mięczakami, skorupiakami i niewielkimi rybami.

Uwagi: z pancerza żółwia skórzastego nie da się wykonać żadnego wartościowego wyrobu. Gatunek ten jest jednak zagrożony wskutek rabunkowego zbierania jaj, które uważane są za wyszukany przysmak.

Podobne prace

Do góry